Chcesz kupić dobre mandarynki? Zrób ten prosty test

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mandarynki Źródło: Pexels / Breakingpic


Zapach mandarynek kojarzy się wielu z nas ze świętami Bożego Narodzenia. To bardzo zdrowe owoce, których nie powinno zabraknąć także u ciebie w domu. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Wystarczy zrobić prosty test.


Mandarynki to owoce bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, polifenole i karotenoidy oraz nobiletynę. Mandarynki są bogate w przeciwutleniacze, wspierają odporność, poprawiają pracę mózgu, skóry i serca. Lista ich zdrowotnych adekwatności jest jednak znacznie dłuższa. Jak wskazują badania, te cytrusy są także jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł beta-kryptoksantyny, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A i jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor mandarynek i innych owoców. Wspomagają też odchudzanie za sprawą zawartego w nich nierozpuszczalnego błonnika, który wzmacnia uczucie pełności, spowalniając przechodzenie pokarmu przez przewód pokarmowy.


Powąchaj mandarynkę!


Zanim zdecydujesz się kupić mandarynki, weź jeden z owoców i powąchaj go! Intensywny aromat wydzielany przez cytrusy świadczy o tym, iż są świeże i dobre gatunkowo.


Wybieraj te intensywnie pomarańczowe!


Wybierając mandarynki, warto zwrócić uwagę na ich kolor. Najsmaczniejsze są te intensywnie pomarańczowe bez brązowych plamek na skórce. Zdrowe, soczyste i słodkie owoce powinny być jędrne, sprężyste i mieć jak najbardziej okrągły kształt.


Kupuj mandarynki luzem!


Najlepiej wybierać mandarynki sprzedawane luzem, a nie w opakowaniach. Pozwoli to osobno ocenić każdą z nich. Ważne jest również, żeby owoce nie obijały się o siebie.


Ważny jest ogonek


Eksperci doradzają, żeby obejrzeć „ogonek” mandarynki. Ciemna obwódka szypułki oznacza, iż mandarynka została zerwana z drzewa jakiś czas temu i może nie być soczysta.


Mandarynki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu


Nie kupuj mandarynek przechowywanych w miejscu o bardzo wysokiej temperaturze, ponieważ takie owoce są bardziej narażone na pojawienie się pleśni. Spleśniałych owoców nie powinno się spożywać, bo są szkodliwe dla zdrowia. Mogą wywołać alergię, zatrucie i schorzenia układu pokarmowego.
Idź do oryginalnego materiału