Cezar z rusztu

biobazar.org.pl 2 miesięcy temu

Jedna z popularniejszych sałatek zestrojona w grillową szatę. Co więcej, wersja ta jest wyjątkowo szybka w przygotowaniu, ponieważ korzystamy z gotowego sosu. Przed imprezą wymyj dokładnie sałatę, przechowaj ją w pojemniku z wodą, by nie zwiędła. W czasie gdy kurczak będzie dochodził nad ogniem osusz dokładnie liście – serwuj bezpośrednio na talerzach biesiadników z łychą sosu, którą każdy sobie wymiesza samodzielnie. Gotowego kurczaka pokrój w kształtne plastry i wyłóż ich kilka na każdą porcję, z wierzchu dodaj płatki Parmigiano Reggiano.
Ta wersja jest wprost stworzona do celebrowania na świeżym powietrzu!

Składniki:

  • pierś z kurczaka EKO Banpol
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • ząbek czosnku
  • sałaty i zioła EKO Bukiet Smaków
  • 2 łyżki sosu Cezar Bals’Amore
  • płatki Parmigiano Reggiano Gusto Italiano

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż, jednak nie do końca – tak by dało się ją rozłożyć płasko na grillu.
  2. Zamarynuj pierś w przyprawach, czosnku i soli. Wysmaruj z wierzchu olejem.
  3. Smaż najpierw na mocnym ogniu, następnie przesuń na obrzeża rusztu aby mięso doszło w środku.
  4. W czasie gdy mięso dochodzi, przygotuj sałatę i zioła – dokładnie je umyj i osusz.
  5. Sos warto mieszać bezpośrednio na talerzu, wówczas sałaty dłużej pozostaną jędrne.
  6. Ciepłe mięso wyłóż na sałatę, posyp płatkami parmezanu.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal

Idź do oryginalnego materiału