Carpaccio z buraka. Wypróbuj przepis na jedno z najzdrowszych dań

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: carpaccio z buraka Źródło: Shutterstock


Buraki to niezwykle zdrowe warzywo. Piękny kolor nadają im zawarte w nich betaliny, które zmniejszają stan zapalny w organizmie i chronią przed rakiem. W kuchni warto sięgać po nie jak najczęściej. Proponujemy przyrządzenie Carpaccio z buraka. Ma oryginalny smak i pięknie prezentuje się na talerzu.


Zarówno korzeń buraka, jak i liście pełne są składników odżywczych. Jeden burak ma tylko 35 kalorii, nie zawiera tłuszczu, kwasów nasyconych ani cholesterolu. Znajdziemy w nim m.in.:


sód – 64 mg,


węglowodany – 8 mg,


błonnik – 2 g,


cukier – 6 g,


białko – 1 g.


Jedzenie buraków zapobiega chorobom serca i udarowi mózgu


Buraki są bogate w kwas foliowy (witamina B9), który pomaga komórkom rosnąć i funkcjonować. Odgrywa on kluczową rolę w kontrolowaniu uszkodzeń naczyń krwionośnych, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.


Zwiększa przepływ krwi do mięśni


Tlenek azotu zawarty w burakach zwiększa przepływ krwi do mięśni, zwiększając ich wydolność. Niektórzy sportowcy jedzą buraki lub piją sok z buraków podczas ćwiczeń, aby poprawić swoje wyniki.


Obniża ciśnienie krwi


Buraki są bogate w azotany, które w organizmie zamieniają się w tlenek azotu. Związek ten obniża ciśnienie krwi, powodując rozluźnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych.


Wzmacnia układ pokarmowy i odporność


Buraki są bogate w błonnik, który zmniejsza ryzyko zaparć i promuje wzrost dobrych bakterii w jelitach. Ma to również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.


Wypróbuj przepis na Carpaccio z buraka
Idź do oryginalnego materiału