Zarówno korzeń buraka, jak i liście pełne są składników odżywczych. Jeden burak ma tylko 35 kalorii, nie zawiera tłuszczu, kwasów nasyconych ani cholesterolu. Znajdziemy w nim m.in.:
sód – 64 mg,
węglowodany – 8 mg,
błonnik – 2 g,
cukier – 6 g,
białko – 1 g.
Jedzenie buraków zapobiega chorobom serca i udarowi mózgu
Buraki są bogate w kwas foliowy (witamina B9), który pomaga komórkom rosnąć i funkcjonować. Odgrywa on kluczową rolę w kontrolowaniu uszkodzeń naczyń krwionośnych, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.
Zwiększa przepływ krwi do mięśni
Tlenek azotu zawarty w burakach zwiększa przepływ krwi do mięśni, zwiększając ich wydolność. Niektórzy sportowcy jedzą buraki lub piją sok z buraków podczas ćwiczeń, aby poprawić swoje wyniki.
Obniża ciśnienie krwi
Buraki są bogate w azotany, które w organizmie zamieniają się w tlenek azotu. Związek ten obniża ciśnienie krwi, powodując rozluźnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Wzmacnia układ pokarmowy i odporność
Buraki są bogate w błonnik, który zmniejsza ryzyko zaparć i promuje wzrost dobrych bakterii w jelitach. Ma to również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.
Wypróbuj przepis na Carpaccio z buraka