Bezy pierniczkowe. Słodki hit na świąteczny stół

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bezy piernikowe. Źródło: Shutterstock / Catherine Murray


Są słodkie, kruche i pachną pierniczkami. Bezy pierniczkowe to oryginalny pomysł na świąteczne słodkości. Już samo pieczenie takich bez jest niezwykle przyjemne, bo cały dom pachnie piernikami. Zobacz sprawdzony przepis na bezy pierniczkowe.


Sekret udanej bezy tkwi z cierpliwym ubijaniu. Najprościej to zrobić dzięki robota planetarnego (beza robi się praktycznie sama, ty tylko dosypujesz stopniowo cukier), ale można też mikserem z końcówką do ubijania piany (ubijanie trwa dość długo, trzeba pilnować, żeby mikser się nie przegrzał).


Jak zrobić idealną bezę?


Przygotowując bezę, weź białka w temperaturze pokojowej. Białka nie mogą zawierać choćby odrobiny żółtka, a misa do ubijania musi być czysta i sucha. Najlepszy do zrobienia bezy jest cukier drobny przeznaczony do wypieków. Należy dodawać go stopniowo, ubijać i dodawać kolejną porcję cukru. Chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił.


Jaką zrobić bezy pierniczkowe?


Na koniec ubijania trzeba dodać do bezy przyprawę piernikową. Wybierając przyprawę, zwróć uwagę na skład: powinny to być same przyprawy, bez dodatku mąki pszennej czy cukru. Możesz tu użyć domowej przyprawy do pierników.


Płaska łyżka przyprawy nada bezom mocno piernikowy smak. jeżeli wolisz mniej intensywny smak, zmniejsz ilość przyprawy. Z podanego przepisu wychodzi ok. 40-50 małych bez. To dwie blachy bez i bardzo ważne: trzeba je piec jednocześnie. Ubita, surowa beza, nie może czekać. jeżeli nie masz dwóch blach, zrób bezę z połowy składników podanych w przepisie.


Pierniczkowe bezy – świąteczne inspiracje


Możesz zrobić bezy w tradycyjnym kształcie, ale możesz też zrobić je w formie bezowych lizaków. Wówczas wyciskaj na papier dość płaskie, ale grube kształty (np. koła, choinki) i przed pieczeniem wkładaj w bezy drewniane patyczki lub papierowe słomki. Piecz dokładnie tak samo, jak zwykłe bezy. Gotowe bezy możesz polać czekoladą i udekorować posypkami.
Idź do oryginalnego materiału