Badanie rzuca nowe światło na witaminę D, a adekwatnie konsekwencje, jakie niesie za sobą jej niedobór. Okazuje się, iż ten może być przyczyną upośledzenia mięśni. Z czego to wynika? Naukowcy mają odpowiedź na to pytanie.
Witamina D
Witamina D jest witaminą, która zasługuje na szczególną uwagę. Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ponieważ jest produkowana z cholesterolu, gdy ciało zostaje wystawione na ekspozycję słoneczną. Można już również dostarczyć wraz z żywnością czy w postaci suplementu diety. Z jej dostępnością nie ma więc problemu.
Witamina D jest środkiem wspomagającym zdrowie kości i wchłanianie wapnia, dlatego jej podawanie jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. Co ciekawe, witamina D poprawia także funkcjonowanie układu krążenia, mięśnia sercowego oraz zapewnia utrzymanie szczupłej sylwetki. Nie sposób nie wspomnieć również o witaminie D w kontekście odporności.
Organizm, który posiada odpowiednią ilość witaminy D jest w stanie sam bronić się przed wieloma chorobami wirusowymi czy bakteryjnymi. Istnieje wiele badań, które potwierdzają, iż spadek odporności może być związany z mniejszą ilością witaminy D.
Badanie nad witaminą D
Za badaniem stoją naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii, którzy przeprowadzili badanie na myszach. EWyniki zostały opublikowane w Journal of Endocrinology.
Na początku badania zważono myszy, a następnie podzielono na dwie grupy. Pierwsza grupa gryzoni miała dietę z odpowiednią ilością witaminy D, podczas gdy dieta drugiej grupy miała jej niedobory. Następnie w określonych odstępach czasu myszy były badane przez kolejne 3 miesiące, co pozwoliło na wyciągnięcie odpowiednich wniosków.
Naukowcy na podstawie przeprowadzonego eksperymentu określili, że niedobór witaminy D wywołany dietą zmniejszył oddychanie mitochondrialne mięśni szkieletowych u myszy. Oznacza to, iż upośledził ich funkcje. To z kolei może nieść za sobą pewne konsekwencje. Zdaniem badaczy następstwem niedoboru witaminy D może być zmniejszony dzienny poziom aktywności, co może przekładać się na skład ciała i metabolizm energetyczny. Co więcej, nie odnotowano różnic pod względem masy ciała oraz spożycia pożywienia.
Dawkowanie witaminy D w zależności od wieku u zdrowych osób
- noworodki i niemowlęta do 6. miesiąca życia: 400 IU/dobę,
- niemowlęta od 6. do 12. miesiąca życia: 400-600 IU/dobę,
- dzieci i młodzież do 18. roku życia: od 600 do 1000 IU/dobę,
- dorośli od 18. do 65. roku życia: od 800 do 2000 IU/dobę,
- osoby powyżej 65. roku życia: od 800 do 2000 IU/dobę,
- osoby otyłe: do 4000 IU/dobę
- kobiety planujące zajść w ciążę: od 800 do 2000 IU/dobę,
- kobiety w ciąży (od II trymestru) i matki karmiące: od 1500 do 2000 IU/dobę,