Naukowcy z Florida State University College of Medicine twierdzą, iż aspartam – sztuczny słodzik stosowany m.in. w produktach spożywczych (gumach do żucia, jogurtach, lodach) i napojach, w pastach do zębów, preparatach witaminowych oraz syropach na kaszel – spożywany choćby w niskich dawkach może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się.
Przypomnijmy – kilka tygodni temu we wspólnym komunikacie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Wspólnego Komitetu Ekspertów Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) poinformowano, iż istnieją „ograniczone dowody” na rakotwórcze działanie aspartamu, czyli sztucznego środka słodzącego, ale utrzymano normy jego bezpiecznego spożycia. Wynoszą one do 40 mg na każdy kilogram masy ciała. Pisaliśmy o tym TUTAJ. Z kolei Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) już jakiś czas temu uznała, iż aspartam może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych, sercowych i nowotworów.
Okazuje się jednak, iż spożywanie aspartamu może mieć również inne niekorzystne skutki dla człowieka – i to wielopokoleniowe.
Czy aspartam powoduje pogorszenie pamięci?
Naukowcy z Florida State University College of Medicine (USA) prowadzili w ostatnim czasie badanie na myszach. Gryzonie podzielono na trzy grupy – jedna z nich przez 16 tygodni piła czystą wodę, druga – wodę z dodatkiem aspartamu w ilości odpowiadającej 7% dawki dopuszczonej przez FDA, a trzecia z dodatkiem słodzika na poziomie 15% dopuszczalnej dawki.
Następnie myszy poddano próbie polegającej na znalezieniu wyjścia z labiryntu. Te pijące czystą wodę robiły to gwałtownie i bez problemu, z kolei gryzonie spożywające wodę z aspartamem potrzebowały na to więcej czasu lub pomocy. – Mieliśmy okazję zobaczyć, iż myszy te używają odmiennego sposobu, choć odnajdują wyjście. W jakiś sposób kompensują swoje ubytki – powiedziała Deirdre McCarthy, współautorka badania opisanego w magazynie „Scientific Reports”.
Warto wiedzieć, iż wcześniej ta sama grupa naukowców prowadziła inne badanie dotyczące skutków spożywania aspartamu, także na myszach. Dowiodło ono, iż młode samców myszy spożywających słodzik miało kłopoty z nauką relacji przestrzennych i deficyty pamięci. – Skutki przeszły tylko na jedno pokolenie. Nie zaobserwowano ich u wnuków, tylko u dzieci samców myszy. Stanowi to kolejny dowód na to, iż tego rodzaju dziedziczenie zachodzi w wyniku zmian epigenetycznych, w plemnikach – powiedział główny autor badania Pradeep Bhide.
Badacze uważają, iż FDA powinna ponownie przyjrzeć się działaniu aspartamu na ludzki organizm i uwzględnić wielopokoleniowe skutki jego spożywania.
Źródło: https://pulsmedycyny.pl/