Nasiona chia od wielu lat cieszą się popularnością poprzez swoje wszechstronne zastosowanie, a także niezwykłe adekwatności. Włączenie tych drobnych nasion do swojej diety niesie szereg zalet i pomaga w prosty sposób zadbać o zdrowie. Z chia można przygotować wiele prostych i przy tym smakowitych dań, co pokazuje, iż nie trzeba rezygnować z kulinarnych przyjemności, aby dbać o zdrowie. Takie jest w przypadku puddingu z nasion chia, który sprawdzi się jako słodki deser, ale i pożywne śniadanie.
Na co dobre są nasiona chia? Prawdziwe bogactwo składników odżywczych
Chia to nasiona, które pochodzą z rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Te malutkie ziarenka swoim wyglądem mogą nieco przypominać mak i od wielu lat zaliczają się do superfoods. Oznacza to, iż są produktem, który już w małej porcji dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Nasiona doceniane już wieki temu ponownie królują w daniach jako cenny elementy zdrowej diety. A wszystko to przez wyjątkowe adekwatności zdrowotne nasion chia. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, wielonienasycone kwasy omega-3 czy liczne antyoksydanty. To również dostatek witaminy E i witamin z grupy B, a także licznych minerałów (żelazo, cynk, fosfor, potas).
Może cię zainteresować: Ma pełno witamin i pomaga obniżyć poziom cukru. Ten ser to najlepszy wybór
Nasiona chia — wpływ na zdrowie
Bogactwo składników odżywczych nasion chia sprawia, iż te wykazują liczne adekwatności zdrowotne. Regularne sięganie po chia pomaga w odchudzaniu, wspomaga lepsze trawienie i zapobiega zaparciom. Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona dają na długo poczucie sytości, przez co są sprzymierzeńcem podczas zrzucania zbędnych kilogramów.
Obecne w nasionach kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 to doskonałe wsparcie dla układu nerwowego, lepszej pracy mózgu, a także koncentracji. Nasiona chia to cenne źródło witamin i minerałów, dlatego też polecane są szczególnie osobą, które mierzą się z niedoborami któregoś ze składników. Ponadto zawarte w nasionach minerały pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Warto również wiedzieć, że nasiona chia to dobre wsparcie dla serca oraz układu krążenia. Pomagają obniżyć poziom “złego" cholesterolu i zwiększyć poziom tego “dobrego". Wpływają również na regulację poziomu cukru we krwi, stabilizując poziom glukozy. Nie można nie wspomnieć o tak cennych adekwatnościach antyoksydacyjnych.
Zobacz także: Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm
Jak zrobić pudding z nasionami chia? Postępuj według tego przepisu
Ogrom adekwatności zdrowotnych nie pozostawia złudzeń co do tego, iż nasiona chia warto włączyć do swojej diety. W łatwy sposób można to zrobić dzięki puddingu, czyli prostego deseru, który można przyrządzić na wiele sposobów. Mowa tu zarówno o dodatkach, jak i bazie puddingu, czyli płynu, którym zalewa się nasiona. Może to być między innymi mleko krowie, roślinne, jogurt grecki czy choćby sok owocowy.
Jedną z propozycji podania nasion chia jest prosty w wykonaniu pudding chia z musem mango. Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować następujących składników:
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml napoju roślinnego
- 2 łyżeczki erytrolu lub innego słodzika
- ½ mango
- Opcjonalnie do dekoracji: łyżeczka nerkowców, garść orzechów włoskich bądź migdałów
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności do szklanki z mlekiem dodaj nasiona chia i erytrol. Całość wymieszaj i wsadź do lodówki na minimum 2 godziny, aby nasiona chia zdążyły napęcznieć. W tym czasie możesz zblendować mango na gładki mus lub ewentualnie pokroić je w kostkę.
Po tym czasie wyciągnij mus chia z lodówki i zalej go przygotowanym musem owocowym. Na koniec udekoruj pudding nerkowcami i gotowe. Smaczny pudding chia to prosty sposób na pożywne śniadanie czy też deser. Smacznego!
Zobacz też:
Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś. To ulubione śniadanie Francuzów
Nie tylko do sałatki czy w śmietanie. Ewa Wachowicz robi na święta nietypową zupę
Moja mama robi takie gołąbki na Wigilię. Wszyscy goście proszą o dokładkę