Zmniejsz ryzyko udaru, zawału i cukrzycy. Jedz to 4-5 razy w tygodniu

pacjenci.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Chronią mózg i serce


Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition” wskazuje, iż regularne spożywanie borówek może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu i zawału serca. Korzyści obejmują także profilaktykę cukrzycy typu 2 i poprawę funkcji poznawczych u osób starszych. Co stoi za tymi adekwatnościami? Kluczową rolę odgrywają naturalne związki roślinne – antocyjany – zawarte właśnie w borówkach.Borówki są źródłem antocyjanów, które wzmacniają naczynia krwionośne Badania potwierdzają skuteczność borówek w profilaktyce chorób układu krążenia i cukrzycy Borówki wspierają również funkcjonowanie układu nerwowego Prozdrowotne adekwatności wykazują pełne owoce
Idź do oryginalnego materiału