Pestki słonecznika są bogactwem witamin A, E, K, C, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, a także soli mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, selenu, sodu, miedzi, fitosteroli. Zawierają też dosyć dużo tłuszczów, przez co cechują się wysoką kalorycznością. Zalecana dzienna porcja nasion słonecznika nie powinna przekroczyć 30 g. Dobrą metodą, żeby nie zjeść ich za dużo, jest kupowanie ziaren w łupinach – dzięki konieczności wyłuskiwania nasion spożywamy ich mniej i z większą uważnością. Dietetycy przestrzegają, żeby unikać tych z dodatkiem soli, bo nadmiar sodu może niekorzystnie wpływać na zdrowie.
Pestki słonecznika zawierają aż 584 kcal w 100 g, w tym:
20,78 g białka,
51,46 g tłuszczu ogółem,
4,455 g tłuszczu nasyconego,
18,528 g tłuszczu jednonienasyconego,
23,173 g tłuszczu wielonienasyconego,
0,083 g nienasyconych kwasów tłuszczowych omega–3,
23,050 g nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6,
20,00 g węglowodanów,
8,6 g błonnika pokarmowego.
Medyczne skutki jedzenia nasion słonecznika
Jedzenie pestek pomaga obniżyć ciśnienie krwi
Badania wskazują, iż bogactwo magnezu, zawarte w pestkach słonecznika pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko zawału, złagodzi migrenowe bóle głowy, poprawi nastrój i pomoże w zasypianiu.
Korzystnie wpływa na pracę serca
Słonecznik jest alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych. Wielką zaletą ziaren jest niska zawartość cholesterolu, co sprzyja zdrowiu serca.
Wspomaga odporność
Zawarty w pestkach słonecznika selen podnosi odporność i wspiera w odchudzaniu, przyspieszając przemianę materii.
Poprawia wygląd skóry
Dzięki znacznej zawartości witaminy E w słoneczniku, poprawia się wygląd naszej skóry i włosów i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Jest zalecane dla cukrzyków
Dietetycy podkreślają, iż po ziarna słonecznika powinni sięgać cukrzycy. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie podnosi bowiem gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Obniża ryzyko wystąpienia stanu zapalnego
Nasiona słonecznika dostarczają zarówno tłuszczów jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych. Badania wykazały, iż dostarczanie organizmowi zdrowej dawki tłuszczów jedno- i wielonienasyconych w diecie pomaga obniżyć stan zapalny.
Pestki słonecznika w kuchni
Pestki słonecznika można jeść jako przekąskę lub dodawać je do sałatek, dań mięsnych, a także pieczywa i ciastek. Można je dodać również do hummusu czy zupy–kremu.