Kefir to jeden z najzdrowszych fermentowanych produktów mlecznych. Mimo to często jest niedoceniany i pomijany w trakcie zakupów spożywczych. Warto jednak to zmienić, gdyż jego picie wiąże się z wieloma korzyściami dla naszego organizmu.
REKLAMA
Zobacz wideo
Kefir może być cennym wsparciem w chorobie
O cennych adekwatnościach tego produktu opowiedziała niedawno na jednym ze swoich nagrań dr Paulina Ihnatowicz. Dietetyczka uważa, iż kefir powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jak zadeklarowała, jest to stały element jej jadłospisu. - Ja piję kefir codziennie - powiedziała.
Produkt może być bardzo cennym wsparciem w przypadku chorych na Alzheimera. I o ile do tej pory badacze nie wykazali, iż może mieć działanie prewencyjne, warto włączyć go do codziennej diety, jeżeli taka diagnoza już się pojawiła.
Na nagraniu ekspertka powołała się na badania naukowe z 2020 roku "Potential benefits of kefir and its compounds on Alzheimer's disease: A systematic review". W trakcie badań chorzy pili ten napój każdego dnia przez trzy miesiące w ilości około 2 ml/kg masy ciała. Przykładowo, jeżeli ktoś ważył 60 kilogramów, było to pół szklanki. U chorych, którzy regularnie pili kefir zauważono lepszą koncentrację, a także lepsze radzenie sobie z różnymi zadaniami umysłowymi. Poza tym ich pamięć poprawiła się aż o 60 procent.
Nagranie wzbudziło spore zainteresowanie. Wiele osób zadeklarowało, iż nie pije kefiru, gdyż nie odpowiada im specyficzny smak produktu. Jednak znalazło się też sporo fanów.
Skoro faktycznie ma takie prozdrowotne działanie, to buteleczka dziennie będzie na stałe w moim menu, szybkie i proste danie.
Lecę do sklepu!
- czytamy pod postem. Warto wspomnieć, iż w odpowiedzi na komentarze osób, którym nie odpowiada smak kefiru, dietetyczka polecała maślankę. Ma bardzo podobne adekwatności, więc także będzie cennym wsparciem dla naszego organizmu.
Co zapewnia regularne picie kefiru?
Regularne picie kefiru wiąże się także z wieloma innymi korzyściami. Dzięki wysokiej zawartości probiotyków napój wspiera pracę jelit, a także zapobiega wzdęciom i zaparciom. Poza tym może przyspieszyć metabolizm, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów.
Nie możemy zapominać też o tym, iż kefir zawiera sporo pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, jak również witaminy A, D czy K oraz wapń, magnez i fosfor. Z tego powodu włączenie produktu do diety może być wsparciem w regulacji poziomu cholesterolu, a także ciśnienia krwi.
Czy pijesz regularnie kefir? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.








