Zakończ dobrze dzień, czyli kolacje białkowo-tłuszczowe. 5 pysznych przepisów!

onemoreluv.com 1 miesiąc temu

Były już śniadania, były już obiady – teraz przyszedł czas na zwieńczenie dnia, czyli pyszną, odżywczą kolację. Czy musi być białkowo-tłuszczowa? Nie musi. Możesz zjeść na kolację węglowodany, nikt tego nie sprawdza, a policja żywieniowa nie przyjedzie na sygnale. Ale! Jedzenie białkowo-tłuszczowych kolacji może przynieść Ci sporo korzyści. Sprawdź, jak się po nich poczujesz i sam/sama przekonaj się, czy Ci służą. Mamy dla Ciebie 5 pysznych przepisów, które podbiją Twoje kubki smakowe.

Dlaczego warto jeść białkowo-tłuszczowe kolacje?

Jedzenie białkowo-tłuszczowych kolacji może przynieść Ci sporo dobrego. Białka są niezbędne do regeneracji i budowy mięśni, co jest szczególnie ważne po całym dniu aktywności. Białkowo-tłuszczowe posiłki mogą też pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co zapobiega nagłym skokom insuliny i uczuciu głodu w nocy. Dzięki temu, taki rodzaj kolacji może wspierać zdrowy sen i regenerację organizmu. Wniosek jest prosty – w nocy organizm się regeneruje, a Ty rano budzisz się wypoczęty/wypoczęta i w pełni sił. Może warto spróbować?

Przepisy na kolacje białkowo-tłuszczowe

Jajka sadzone na awokado

Kalorie: 346 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 30 g
Węglowodany: 4 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Usmaż jajka na sadzone, przypraw solą i pieprzem.
  3. Podawaj z pokrojonym awokado.

Placki z cukinii

Kalorie: 289 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 6 g

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinie zetrzyj na tarce, odsącz nadmiar wody.
  2. Wymieszaj cukinię z jajkiem, mąką migdałową, solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, formuj placki i smaż na złocisty kolor.

Omlet z szynką i serem

Kalorie: 427 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 35 g
Węglowodany: 3 g

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g szynki
  • 50 g sera cheddar
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzep w misce, przypraw solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wlej jajka.
  3. Dodaj pokrojoną szynkę i starty ser, smaż omlet do ścięcia.

Krewetki z czosnkiem i cytryną

Kalorie: 380 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 28 g
Węglowodany: 2 g

Składniki:

  • 200 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek.
  2. Dodaj krewetki, smaż przez kilka minut.
  3. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem.

Sałatka z kurczakiem i awokado

Kalorie: 504 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 40 g
Węglowodany: 6 g

Składniki:

  • 150 g pieczonego kurczaka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 ogórka
  • Garść sałaty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, awokado i ogórka w plastry.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sałatę i oliwę.
  3. Dopraw solą i pieprzem.

Którą z nich wypróbujesz jako pierwszą? Naszym faworytem jest jajko sadzone na awokado. Jesteśmy ciekawi, która kolacja skradnie Twoje serce! A jeżeli nie masz ochoty na gotowanie, możesz skorzystać z kuracji KETO LUV, która składa się z gotowych, w 100% naturalnych posiłków w proszku. Wystarczy zalać wodą i wymieszać! Kuracja to 6 dni, podczas których odzwyczaisz się od węglowodanów, zapanujesz nad napadami głodu i wysmuklisz sylwetkę.

Idź do oryginalnego materiału