Żurawinówka to jeden ze sposobów na wykorzystanie żurawiny. adekwatności tych drobnych, czerwonych owoców są wyjątkowe.
Jakie adekwatności ma żurawina?
Żurawina to źródło wielu witamin i mikroelementów. Jest bogata w błonnik, zawiera m.in. dużo witaminy C i witamin z grupy B, a ponadto potas, sód, magnez, jod, fosfor i żelazo. Żurawina działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, tonizująco. Jest nieoceniona przy infekcjach układu moczowego. Wspiera pracę serca i zdrowie układu krwionośnego. Pomaga schudnąć i sprzyja urodzie.
Jak zrobić nalewkę z żurawiny?
Sposobów na żurawinówkę jest kilka. Przede wszystkim same owoce można przed dalszą obróbką przemrozić. Zmniejszy to charakterystyczną goryczkę. Można przygotować żurawinówkę jak w naszym przepisie, można też rozdrobić owoce od razu i zalać je na co najmniej miesiąc alkoholem i syropem. Oczywiście ilość cukru można zmniejszyć. Smak nalewki można też podkręcić ulubionymi dodatkami. Z żurawiną dobrze skomponuje się wanilia, olejek migdałowy (wystarczy kilka kropli) czy goździki.
Jak stosować nalewkę z żurawiny?
Nalewek nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Aby nalewka zachowała swoje lecznicze adekwatności, nie powinno się jej pić więcej, niż 25 g na dobę.