Wzmocni serce i układ moczowy. Przepis na nalewkę z żurawiny

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Nalewka z żurawiny Źródło: Shutterstock


Żurawina to owoc o nieocenionych adekwatnościach zdrowotnych. Cierpka i niepozorna, w przetworach sprawdza się idealnie. Nalewka z żurawiny to jedna z najlepszych leczniczych nalewek.


Żurawinówka to jeden ze sposobów na wykorzystanie żurawiny. adekwatności tych drobnych, czerwonych owoców są wyjątkowe.


Jakie adekwatności ma żurawina?


Żurawina to źródło wielu witamin i mikroelementów. Jest bogata w błonnik, zawiera m.in. dużo witaminy C i witamin z grupy B, a ponadto potas, sód, magnez, jod, fosfor i żelazo. Żurawina działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, tonizująco. Jest nieoceniona przy infekcjach układu moczowego. Wspiera pracę serca i zdrowie układu krwionośnego. Pomaga schudnąć i sprzyja urodzie.


Jak zrobić nalewkę z żurawiny?


Sposobów na żurawinówkę jest kilka. Przede wszystkim same owoce można przed dalszą obróbką przemrozić. Zmniejszy to charakterystyczną goryczkę. Można przygotować żurawinówkę jak w naszym przepisie, można też rozdrobić owoce od razu i zalać je na co najmniej miesiąc alkoholem i syropem. Oczywiście ilość cukru można zmniejszyć. Smak nalewki można też podkręcić ulubionymi dodatkami. Z żurawiną dobrze skomponuje się wanilia, olejek migdałowy (wystarczy kilka kropli) czy goździki.


Jak stosować nalewkę z żurawiny?


Nalewek nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Aby nalewka zachowała swoje lecznicze adekwatności, nie powinno się jej pić więcej, niż 25 g na dobę.
Idź do oryginalnego materiału