Wyrazista i rozgrzewająca. Przepis na jesienną zupę z marchewki

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa marchewkowa Źródło: Shutterstock


Jesienią i zimą organizm potrzebuje dań sycących i rozgrzewających. Taka jest stuprocentowo roślinna zupa z marchewki z dodatkiem curry i imbiru.


Do jesiennych zup warto dodawać aromatyczne i rozgrzewające składniki. To między innymi czosnek, imbir i ostra papryka. Takie połączenie zadziała nie tylko rozgrzewająco, ale także wspomoże odporność. Zupa z naszego przepisu doskonale nadaje się jako zdrowy posiłek podczas infekcji.


Dlaczego warto jeść marchewkę?


Marchewka to nieocenione źródło witamin i mikroelementów. Do tego jest łatwo dostępna i tania. Zawiera witaminę A, beta-karoten, witaminę C i witaminy z grupy B. Jest bogata w magnez, fosfor, potas, miedź czy mangan. Jest lekkostrawna, ma dobry wpływ na pracę jelit, pomaga regulować ciśnienie, a jej regularne jedzenie sprawia, iż skóra nabiera zdrowego kolorytu. Marchewka działa antynowotworowo i ma działanie przeciwutleniające.


Jak urozmaicić zupę marchewkową?


Podany przepis można modyfikować. Smak zupy podkręci łyżka masła orzechowego. Oprócz marchewki można dodać do niej także inne warzywa: pietruszkę, seler albo dynię. Wodze fantazji można puścić przy sposobie podania zupy. My proponujemy posypać ją świeżym szczypiorkiem, ale możliwości jest dużo więcej. Mogą to być grzanki czosnkowe, pietruszka, kolendra, czarnuszka albo tarty ser. Można też dolać do miseczki z zupą odrobinę zdrowego oleju, np. z pestek dyni.
Idź do oryginalnego materiału