W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, hamuje starzenie i działa przeciwnowotworowo
Zdjęcie: Niedoceniana skarbnica zdrowia
Jego ciemne strączki wyglądem przypominają fasolkę, ale smak przywodzi na myśl… kakao! Karob, z którego robi się mączkę chleba świętojańskiego, to naturalny składnik o ogromnym, choć w Polsce wciąż niewykorzystanym potencjale prozdrowotnym. Ta wyjątkowa roślina może wspomagać walkę z cukrzycą, hamować procesy starzenia się organizmu oraz przeciwdziałać rozwojowi nowotworów.Karob to naturalny składnik o silnym działaniu przeciwutleniającym, który wspiera prewencję raka i spowalnia procesy starzenia Dzięki wysokiej zawartości błonnika karob reguluje poziom cukru we krwi i może wspomagać leczenie cukrzycy typu 2 Jest bezpieczną alternatywą dla kakao – nie zawiera kofeiny ani teobrominy, a jego naturalna słodycz ogranicza potrzebę dosładzania Mączka chleba świętojańskiego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni m.in. jako zdrowy zamiennik czekolady