Uzupełnia niedobory, obniża ciśnienie i reguluje poziom cholesterolu. Lepszy niż miód

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Nie tylko miód. Bardzo wartościowym produktem, o szerokim spektrum działania, jest pyłek pszczeli. To m.in. istotne źródło witamin, zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach, jak i rozpuszczalnych w wodzie, a także źródło minerałów i białka. Wzmacnia odporność, uzupełnia niedobory, dodaje energii, a poza tym obniża poziom lipidów. Jak go stosować?


Pyłek pszczeli - co to adekwatnie jest?


Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy, który zebrany został przez pszczoły i przyniesiony na ich odnóżach do ula. Zmieszany jest z miodem, nektarem i śliną pszczół. To zwykle niewielkiej wielkości kuleczki, najczęściej żółtobrązowe, jednak barwa zależy od rośliny, z jakiej pyłek został zebrany (kolor waha się od jasnożółtego do czarnego). Do pozyskania pyłków pszczoły najczęściej wykorzystują mak, kukurydzę oraz łubin. Szacuje się, iż każda mała kuleczka pyłku składać się może choćby ze 100 tysięcy ziaren pyłków roślin.Reklama


Pyłek pszczeli - adekwatności


Pyłek pszczeli jest skarbnicą ważnych dla organizmu składników i wykazuje wielokierunkowe korzystne działanie prozdrowotne. Z tego powodu zalicza się go do produktów znanych jako superfoods. Jest źródłem aminokwasów (należą do nich m.in. metionina, lizyna, tyrozyna, histydyna, leucyna, izoleucyna), związków flawonowych, witamin i minerałów. W ziarnach pyłku różnych gatunków roślin stwierdzono obecność ponad 200 substancji. Pyłek pszczeli zawiera takie witaminy jak witamina A, witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, B12, a także witamina E, witamina C i witamina D. W jego składzie znajdziemy też fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk i miedź.


Właściwości pyłku kwiatowego:
poprawia odporność organizmu, reguluje przemianę materii i może wspomagać odchudzanie,zwiększa liczbę czerwonych krwinek,zwiększa poziom żelaza (może być stosowany przez pacjentów z anemią),obniża poziom cukru we krwi,poprawia wzrok, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom stresu, dodaje energii, poprawia pamięć i koncentrację,łagodzi katar i objawy astmy, łagodzi ból gardła, obniża poziom cholesterolu, łagodzi zaparcia,wspomaga leczenie chorób żołądka i dwunastnicy, poprawia apetyt, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga leczenie nadciśnienia.


Pyłek pszczeli do ciała


Pyłek pszczeli z powodzeniem wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Poprawia elastyczność skóry, spłyca zmarszczki, nawilża i regeneruje skórę oraz działa przeciwłupieżowo. Z tego powodu pyłek jest popularnym składnikiem kremów i toników do twarzy, balsamów do ciała oraz produktów do pielęgnacji włosów.


Z pyłku pszczelego przygotować można także domową maseczkę do twarzy. Wystarczy dokładnie wymieszać dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę miodu oraz łyżkę rozdrobnionego wcześniej pyłku.


Jak spożywać pyłek pszczeli?


Pyłek pszczeli ma charakterystyczny, słodko-gorzkawy smak. Można spożywać go samodzielnie, jednak nie jest tak smakowity jak miód, dlatego najlepiej dodać go np. do miodu, mleka, soku lub wody. Warto pamiętać jednak, aby nie dodawać pyłku do zbyt gorących płynów. Wrzątek, podobnie jak w przypadku miodu, pozbawia go cennych adekwatności.
Najlepsze efekty przynosi 2-3-miesięczna kuracja pyłkiem kwiatowym. Zaleca się przyjmowanie rozdrobnionego pyłku dwa-trzy razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem. Dawka profilaktyczna dla dorosłych przy dłuższym stosowaniu wynosi 15-20 g na dobę, a dawka lecznicza 30 g.


Dlaczego pyłek powinien być rozdrobniony? Podkreśla się, iż nierozdrobniony pyłek, dokładnie przeżuty przed połknięciem, jest wykorzystywany przez organizm tylko w ok. 10-15 proc., natomiast po mechanicznym rozdrobnieniu dostępność pyłku wzrasta do 60-80 proc.
Najodpowiedniejszym okresem na jego przyjmowanie jest okres od zimy do wiosny oraz od lata do jesieni.


Pyłek pszczeli - przeciwwskazania


Pyłku pszczelego powinny unikać przede wszystkim osoby z alergią na produkty pszczele.
Niektóre choroby i inne okoliczności, jak np. przyjmowanie niektórych leków, mogą stanowić przeciwwskazanie do jego stosowania lub wskazanie do zmiany dawkowania, dlatego warto skonsultować się wcześniej z lekarzem. Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału