Traganek – skuteczne wzmocnienie organizmu

swiatsupli.pl 1 rok temu

Traganek błoniasty to roślina wykorzystywana w medycynie Dalekiego Wschodu od tysięcy lat. Przygotowywana z niego herbatka ma bowiem bardzo wiele adekwatności prozdrowotnych. Przeczytaj i dowiedz się, jakich! Podpowiadamy również, jak stosować traganek!

Czym jest traganek?

Traganek błoniasty to roślina, która jest znana również pod łacińską nazwą Astragalus membranaceus. Roślina ta należy do rodziny motylkowatych i w bardzo wielu miejscach na świecie jest ona wykorzystywana m.in. do przygotowywania leczniczego naparu. Traganek występuje bowiem na suchych glebach wschodniej Azji – od północno–wschodnich Chin, po Mongolię i Syberię. Co więcej, współcześnie uprawia się go również w Europie oraz obu Amerykach.

Jak wygląda traganek?

Traganek to niewielka roślina zielna, która w zależności od odmiany osiąga od 40 cm (np. traganek błoniasty) do choćby 150 cm (np. traganek szerokolistny). Ponadto może mieć ciernie lub gęste owłosienie. Jednak niezależnie od odmiany, roślina ta posiada bardzo charakterystyczne, skrętoległe rozmieszczenie liści na łodydze. Wczesną wiosną pojawiają się na nim natomiast rozłożyste, zebrane w ciasne grona kwiaty, które są w kolorze od białego po jasnożółty. Po zapyleniu zamieniają się one w twarde owoce, które przypominają orzechy. Warto również wspomnieć o tym, iż w Internecie można się spotkać z nazwą “traganek Różański”. Nie jest to jednak odmiana tej rośliny, a nazwisko badacza, który napisał wiele publikacji na temat tej rośliny.

Traganek i jego adekwatności prozdrowotne

Najcenniejszą częścią traganka jest jego korzeń. To właśnie on jest wykorzystywany do celów leczniczych. Znajdujący się na głębokości choćby 100 cm pod ziemią, zawiera bardzo wiele składników aktywnych, w tym m.in. trójterpenowe saponiny, które mają adekwatności moczopędne oraz stymulują wydzielanie śluzu.

Ponadto roślina ta posiada także adekwatności przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Z kolei ze względu na kemferol, izoramnetyny i izoflawony, które są pochodną flawonoidów, roślina ta korzystnie wpływa na kobiecy organizm w okresie menopauzy. W dodatku wykazują one także adekwatności przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Warto również wziąć pod uwagę inne związki i substancje, jakie zawiera traganek. Jego korzeń jest bowiem bogaty w aminokwasy takie jak asparagina, prolina, arginina, kwas glutaminowy i alanina. Dodatkowo znajdują się w nim betaina, cholina i kumaryna, które mają korzystny wpływ na metabolizm. Ponadto znajdują się w nim różne pierwiastki – w tym cynk, żelazo, wapń, potas, magnez, sód, miedź i srebro.

Now Foods Astragalus Extract no niezwykle skuteczne wzmocnienie sił witalnych. Kupisz TUTAJ.

Traganek – na co pomaga?

Traganek to roślina o niezwykłych adekwatnościach – w dodatku o potwierdzonej skuteczności. Wystarczy bowiem wpisać w wyszukiwarkę hasło “traganek opinie forum”, a można znaleźć się wiele recenzji na temat leczniczego działania tej rośliny. Na co zatem stosować traganek?

Traganek a układ nerwowy

Korzeń traganku ma kojący wpływ na układ nerwowy. Co więcej, ekstrakt z tej rośliny od lat stosuje się w bardzo wielu lekach dla osób z Alzheimerem. Dzięki zawartym w traganku astraglozydom można także zapobiec nasileniu się stanów zapalnych, procesowi włóknienia, a choćby i zmniejszyć uszkodzenia mózgu, które są następstwem chorób. Ponadto związek ten chroni również hipokamp, który jest ośrodkiem odpowiedzialnym za pamięć i koncentrację. Jak więc widać, roślina ta pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej, która niestety wraz z wiekiem ulega pogorszeniu.

Traganek a układ odpornościowy

Dzięki zawartym w korzeniu traganka polisacharydom roślina ta stymuluje aktywność makrofagów, których główną rolą jest zwalczanie drobnoustrojów. Nic więc dziwnego, iż herbata z traganka często jest polecana osobom, które zmagają się z grypą, zapaleniem zatok, czy zwykłym przeziębieniem. Ponadto wpływa on korzystnie na tkankę limfatyczną, szpik kostny oraz zwiększa liczbę komórek macierzystych, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Traganek a układ endokrynny

Wyciągi z tej rośliny poleca się spożywać również osobom, które zmagają się z chorobami na tle hormonalnym. Wszystko za sprawą adekwatności adaptogennych, których działanie jest bardzo zbliżone do hormonów steroidowych. Wymienione już wcześniej astraglozydy, flawonoidy i astroglukany wchodzą bowiem w liczne interakcje z hormonami anabolicznymi oraz katabolicznymi.

Traganek a stres

Ze względu na to, iż traganek jest adaptogenem, skutecznie działa on również na obniżenie stresu. Zawarte w nim substancje aktywne obniżają bowiem poziom hormonów katabolicznych, których nadmiar wywołuje stres. Spożywanie tej rośliny pomaga więc uporać się ze stresem.

Traganek a skóra

Zawarte w traganku substancje i związki chemiczne skutecznie chronią również skórę przed procesem starzenia. Wszystko dzięki temu, iż hamują one powstawanie enzymów, które powodują starzenie się komórek.

Traganek a nowotwory

Liczne badania dowodzą również, iż traganek jest bardzo silnym antyoksydantem. W praktyce więc oznacza to, iż zapobiega on powstawaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów oraz starzenie się skóry. Zawarte w nim związku nie tylko chronią mitochondria, ale i zwiększają aktywność telomerazy. Odpowiadają one za przedłużenie żywotności chromosomów, które budują nasze DNA. Tym samym hamują one obumieranie, czy mutację komórek.

Olimp Stress Control to kompleksowe połączenie traganka, ashwagandy, żeń szenia i wielu innych ziół dla jak najlepszego efektu. Kupisz TUTAJ.

Traganek – herbata i jej dawkowanie

Bardzo popularnym sposobem przyjmowania traganku jest herbatka. Pita regularnie wzmocni układ odpornościowy i sprawi, iż organizm nie będzie już tak podatny na infekcje. Z kolei spożywany w trakcie choroby, przyspieszy zwalczanie drobnoustrojów. Jak zatem przygotować taką herbatkę? Wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z gotową herbatką, czy ciętym korzeniem. jeżeli z tym drugim, wystarczy dodać jedną cząstkę korzenia do garnuszka herbaty (najlepiej czarnej), a następnie zalać ją szklanką wody. Tak przygotowaną mieszankę następnie doprowadza się do wrzenia i gotuje ok. 10 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu herbatki można się jej napić. Warto jednak pamiętać, iż nie należy przekraczać zalecanej dawki tej rośliny, czyli maksymalnie 30 g korzenia dziennie dla osoby dorosłej. Najbardziej optymalną dawką jest zaparzenie ok. 1-2 g korzenia, który zaleca się pić 3-4 razy dziennie

Idź do oryginalnego materiału