Ten szybki i tani obiad robię z 4 składników w 15 minut. To rarytas rodem z PRL-u

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Kotlet rzymski Źródło:Darin Balevski / Getty Images


Wiem, jak zrobić sycący obiad i zbytnio się przy tym nie napracować. Ostatnio wpadłam na pomysł, by zajrzeć do przepiśnika mamy i „ukraść” jej jeden z przepisów. Padło na kotlet rzymski. Przepis rodem z czasów PRL-u.


Braki towarów z czasów „żelaznej kurtyny” nie przeszkadzały gospodyniom w tworzeniu prawdziwych przysmaków. Jednym z takich rarytasów jest kotlet rzymski, czyli panierowany ser żółty. Nie ma w tym daniu ani grama mięsa, ale zachwyca smakiem. Muszę was jednak przestrzec, iż zawiera sporą liczbę kalorii. Nie powinno być więc jadane zbyt często. Raz na jakiś czas można sobie jednak pozwolić na małe kulinarne „grzeszki”, zwłaszcza te, które rozpływają się w ustach.


Jak zrobić kotlet rzymski?


Nie ma pewności, kto i dlaczego wpadł na pomysł, by nazwać panierowany ser żółty kotletem rzymskim. Prawdopodobnie chodziło o to, by nadać nazwie bardziej międzynarodowy charakter i nieco ubarwić szarą rzeczywistość czasów PRL-u. Jedna kwestia nie ulega natomiast wątpliwości – danie gwałtownie zyskało wielu zwolenników, głównie dzięki prostocie wykonania. Zrobicie je w mgnieniu oka.
Idź do oryginalnego materiału