Ten duet przyspiesza rozwój raka jelita grubego. Naukowcy odkryli niebezpieczny mechanizm

pacjenci.pl 2 dni temu
Zdjęcie: napój słodzony


Nowe badania naukowców z University of Texas MD Anderson Cancer Center rzucają światło na zaskakujący mechanizm, który może sprzyjać rozprzestrzenianiu się raka jelita grubego. Okazuje się, iż to, co spożywamy na co dzień – w pozornie niewielkich ilościach – może wpływać nie tylko na ryzyko zachorowania, ale także na tempo rozwoju już istniejącego nowotworu.Badacze odkryli, iż pewne powszechnie spożywane substancje mogą bezpośrednio przyspieszać tworzenie przerzutów raka jelita grubegoZasadniczą rolę odgrywa enzym dehydrogenaza sorbitolowa (SORD), który pobudza szlaki metaboliczne związane z cholesterolemBlokowanie SORD spowalniało tempo przerzutów choćby w obecności tych substancjiMechanizm ten jest podobny do tego, który hamują popularne statynyWyniki badań wskazują, iż dieta może wpływać na przebieg choroby również po jej wystąpieniu
Idź do oryginalnego materiału