Te proste naleśniki poleciła mi przyjaciółka. Zawierają jeden wyjątkowo zdrowy składnik

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Naleśniki szpinakowe Źródło: Shutterstock / nadianb


Naleśniki szpinakowe pokazała mi dobra znajoma. Przepis na zachwycające smakiem i wyglądem danie dostała od dietetyka. Teraz obie możemy nim cieszyć tym daniem.


Naleśniki kojarzą mi się z dzieciństwem i domowym ciepłem. Wtedy najczęściej jadałam je na słodko, a ten stan trwał w zasadzie jeszcze do niedawna. Koleżanka podała mi ostatnio wytrawne zielone naleśniki. Na talerzu danie prezentowało się fantastycznie. W smaku było jeszcze lepsze, więc od razu wzięłam przepis.


Jak zrobić naleśniki szpinakowe?


Zielone naleśniki są proste w wykonaniu. Swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi świeżych liści szpinaku. Słyszałam już o przyrządzaniu farszu z jego udziałem, ale do ciasta jeszcze ich nie wrzucałam. Przepis znajomej wymaga jedynie zblendowania ich z pozostałymi składnikami. Całość robi się w chwilę. Potem już tylko trzeba dać masie odpocząć i smażyć przysmak. Bułka z masłem, a przy okazji dostarczam sobie m.in. sporej ilości żelaza, witamin A i C oraz błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego. W przyjemny zatem sposób dbam o zdrowie i linię.
Idź do oryginalnego materiału