Zdrowa i zbilansowana dieta jest ważna w każdym wieku. Dobrze więc włączać do swojego codziennego jadłospisu produkty, które nie tylko dobrze smakują, ale również dostarczają organizmowi cenne składniki odżywcze. Swoją uwagę warto więc skierować na owoc jujuba, który jeszcze do niedawna nie był znany w Polsce, ale od jakiegoś czasu coraz więcej się o nim mówi, zwłaszcza w kontekście diety dobrej dla seniorów.
Owoce jujube doceniane są już od wieków. Co wiadomo na ich temat?
Owoc głożyny pospolitej zwany również daktylem czerwonym, chińskim czy też koreańskim, znany jest także jako owoc jajuba. To mały, ciemnopomarańczowy owoc o słodkiej konsystencji, który hodowany jest już od wieków. Miąższ tego owocu jest apetyczny, słodkawy i soczysty, o delikatnym posmaku jabłka. Co ciekawe, w środku znajduje się niejadalna pestka.
Jeszcze do niedawna jujuba kojarzona była wyłącznie z tradycyjną medycyną chińską. Dzisiaj coraz więcej mówi się o niej w kontekście włączania do codziennej diety. Dostępna jest w postaci świeżej lub suszonej, a także jako sok czy proszek.
Wyjątkowość tych maleńkich owoców wynika z ich adekwatności, których jest całkiem sporo. A wszystko to przez bogaty skład. Jujuba zawiera między innymi liczne witaminy, w tym witaminę C, a także witaminy z grupy B. Ponadto jest cennym źródłem minerałów, wśród których wymienia się żelazo, fosfor, wapń i magnez. Co więcej, wśród bogactwa składników odżywczych tego owocu można znaleźć naturalne przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy.
Może cię zainteresować: Wrzuć do porannej kawy. Nie zmarzniesz w chłodny dzień, a do tego schudniesz
Poprawiają pamięć i nie tylko. Jakie jeszcze adekwatności mają te owoce?
Owoce jujuby swoim składem sprawiają, iż warto włączyć je do swojej codziennej diety. Ze względu na adekwatności polecane są szczególnie seniorom, gdyż między innymi wspierają układ nerwowy. Wiele badań wykazało, iż regularne sięganie po owoce jujuby może przyczynić się do poprawy pamięci, a także ochrony komórek nerwowych.
Dodatkowo włączenie jujuby do swojej codziennej diety może przynieść takie korzyści jak obniżenie poziomu cukru i cholesterolu w krwi, a także może okazać się pomocne przy zwalczaniu anemii. Na tym jednak wciąż nie koniec. Owoce głożyny pospolitej dzięki dużej zawartości witaminy C wspierają układ odpornościowy, co szczególnie jest doceniane w okresie jesienno-zimowym.
Wśród adekwatności owoców jujuby wymienia się także poprawę procesów trawienia, a także ochronę żołądka, jelit oraz wątroby. Owoce posiadają również wysoki potencjał przeciwzapalny. Co ciekawe, jedzenie jujuby może przynieść dodatkowo wyciszenie, lepszy sen, a także redukcję stresu.
Zobacz także: Słyszałeś, iż ziemniaki tuczą, a kawa wypłukuje magnez? Dietetycy komentują
Jak jeść owoce jujuby? Opcji jest kilka
Ogromną zaletą owoców jujuby jest łatwość włączenia ich do swojego jadłospisu. Można to zrobić na wiele sposobów. Najprostszym jest oczywiście zajadanie się nimi w postaci świeżej jako zdrowa przekąska lub suszonej, kiedy to przypominają daktyle i są dobre solo bądź jako dodatek do owsianki.
Ponadto na rynku dostępne są herbaty z owoców jujuby. Można z nich również przygotować napar, który działa uspokajająco i poprawia trawienie. Z owoców tych przygotowywane są także soki, syropy oraz przetwory w postaci dżemów czy też konfitur. Co ciekawe, owoce jujuby można spotkać również w postaci ekstraktów i proszku.
Zobacz też:
Domowe antidotum na suchy kaszel i drapanie w gardle. Potrzebujesz tylko dwóch składników
Jeden z najzdrowszych napojów świata może być jeszcze zdrowszy? Wystarczy, iż dodasz odrobinę tego owocu
Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze