Tarczyca a mikrobiota jelitowa: Jak Twoja dieta wpływa na stan tarczycy?

thyroset.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Tarczyca a mikrobiota jelitowa: Jak Twoja dieta wpływa na stan tarczycy?


Coraz częściej mówi się o tym, iż to co znajduje się na naszym talerzu w ciągu dnia, ma ogromne znaczenie. Prawidłowa, zróżnicowana i zbilansowana codzienna dieta pomaga w poprawie funkcjonowania naszego organizmu. Nie inaczej jest w przypadku funkcjonowania tarczycy. Jaki jest związek między dietą i naszą mikrobiotą a stanem tarczycy? Tego dowiesz się w tym artykule.

Jakie funkcje w organizmie pełni mikrobiota jelitowa?

Mikrobiota jelitowa, czyli bakterie w naszych jelitach pełnią wiele istotnych funkcji dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do jej rozmaitych funkcji zaliczyć możemy między innymi: kształtowanie odporności, metabolizmu czy syntezę wielu związków

chemicznych, na przykład serotoniny i prekursorów neuroprzekaźników. Mikrobiota jelitowa, wytwarzając enzymy, rozkłada substancje niestrawialne bądź trudne do strawienia dla człowieka, między innymi skrobię oporną, oligosacharydy, mucyny, związki azotowe i lipidy. Syntetyzują też niezbędne witaminy K, B1, B6, B12 i kwas foliowy.

Bakterie jelitowe rozkładają także złuszczone komórki nabłonkowe, składniki żółci, ksenobiotyki, niektóre leki oraz potencjalne kancerogeny (tzw. czynniki rakotwórcze). Zachowują one również wydajnie działającą barierę jelitową oraz poprawiają wchłanianie składników mineralnych: sodu, potasu, magnezu i wapnia.

Zaplanuj odpowiednią suplementację z Thyroset. Sprawdź gdzie kupić Thyroset i jak najszybciej zacznij inteligentne wsparcie swojej tarczycy i układu immunologicznego.

Mikrobiota jelitowa a tarczyca

Badania pokazują, iż choroby tarczycy nie pozostają bez wpływu na mikroflorę jelitową. Badania mikrobiomu u osób zmagających się z nadczynnością tarczycy wykazały znaczny spadek populacji szczepów Bifidobacterium i Lactobacillus oraz wzrost liczby szczepów Enterococcus. Z kolei osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy mają większą skłonność do wystąpienia SIBO. To wszystko przekłada się na dysbiozę jelitową (tj. zaburzenie prawidłowego składu bakterii jelitowych), co powoduje zaburzenie prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Warto zwrócić uwagę na to, iż konwersja hormonu tarczycy FT4 do FT3 (aktywnego hormonu) odbywa się głównie w jelitach, wątrobie i nerkach. Wobec tego dysbioza jelitowa może mieć ogromne znaczenie w przypadku prawidłowego poziomu hormonów tarczycy. Jest to również istotna kwestia w przypadku wchłaniania leku, ponieważ problemy jelitowe wpływają na mniejszą wchłanialność, co docelowo również może powodować niedostateczną ilość hormonu tarczycy.

Probiotyki i Prebiotyki

Zarówno probiotyki jak i prebiotyki pozytywnie wpływają na stan mikrobioty jelitowej.

Probiotyki są to pojedyncze lub mieszane szczepy bakteryjne bytujące w naszych jelitach. Przyjmowanie probiotyków wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju patogenów oraz mikroorganizmów chorobotwórczych w jelitach oraz wsparcie w ich zwalczaniu i szybszym eliminowaniu z organizmu. Poszczególne szczepy bakteryjne mogą również wpływać na poprawę szczelności bariery jelitowej.

Prebiotyki to związki pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez organizm. Stymulują one wzrost i aktywność pożytecznych szczepów bakterii jelitowych (probiotyków). Prebiotyki stanowią pożywienie dla komórek naszego nabłonka jelitowego, jak również dla bakterii jelitowych.

Tarczyca a prawidłowa dieta

Jak komponować swoje posiłki gdy chcemy wesprzeć nasze jelita, a tym samym pracę tarczycy?

Ważne jest, aby przede wszystkim zwiększyć ilość warzyw i owoców w naszej diecie. Warto też postawić na produkty pełnoziarniste tj. makaron pełnoziarnisty, otręby, pieczywo razowe, kasza gryczana i jaglana itp. Te produkty są źródłem błonnika pokarmowego, niezwykle cennego dla zdrowia mikrobioty. Przy odpowiedniej tolerancji warto wprowadzić również: kiszonki, fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny), ogórki kiszone czy np. kombucha.

Do produktów probiotycznych warto dorzucić te prebiotyczne (stanowiące pożywkę dla bakterii). Zaliczamy do nich między innymi: czosnek, karczochy, szparagi, cebula, banany, owies, jagody, por czy rośliny strączkowe.

Dodatkowo warto wspomnieć również o zachowaniu odpowiedniej przerwy między posiłkami w celu prawidłowego oczyszczenia jelit z resztek pokarmowych, co również umożliwi lepsze ich funkcjonowanie.

Dieta i styl życia a stan tarczycy – jakich błędów nie popełniać?

Nasza codzienna dieta i styl życia mają ogromny wpływ na stan naszej tarczycy. Warto unikać takich błędów jak:

  • monotonna dieta – lepiej stawiać na możliwie urozmaicone posiłki,
  • wysoko przetworzona żywność – unikaj w nadmiarze produktów tj.: słodycze, słone przekąski, zupy w proszku czy fast foody,
  • nadużywanie leków – jeżeli nie jest to konieczne, staraj się unikać niepotrzebnego przyjmowania leków,
  • stres – w miarę możliwości warto ograniczyć sytuacje stresowe, a gdy takowe wystąpią znaleźć swój sposób na odpoczynek i odreagowanie, pomocne mogą okazać się techniki oddechowe, medytacja, modlitwa, kontakt z naturą, aktywność fizyczna,
  • niedobór snu – warto zadbać o odpowiednią ilość snu. Rekomendowana ilość snu dla dorosłego człowieka to od 7-9 godzin w zależności od potrzeb organizmu,
  • brak lub nadmierna aktywność fizyczna – ważne aby zachować odpowiedni balans i nie przesadzić w żadną ze stron,
  • zbyt częste posiłki/podjadanie w ciągu dnia.

Podsumowanie

  • Mikrobiota jelitowa pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji m.in. funkcje odpornościowe, trawienne, metaboliczne, wytwarza enzymy i potrzebne witaminy wpływając tym samym na homeostazę organizmu.
  • Tarczyca może wpływać na ilość bakterii w naszych jelitach.
  • Dysbioza jelitowa wpływa negatywnie na konwersję hormonów tarczycy oraz ich wchłanianie w świetle jelita.
  • W celu wsparcia jelit w chorobie Hashimoto warto zwiększyć w swojej diecie udział warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych zawierających dużą ilość błonnika pokarmowego, który stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych.
  • Do codziennej diety warto włączyć produkty będące źródłem bakterii kwasu mlekowego – fermentowane produkty mleczne (np. kefir, maślanka), a także kiszonki.
  • Do produktów prebiotycznych, które to stanowią pożywkę dla bakterii jelitowych, a które warto włączyć do jadłospisu, zaliczamy m.in.: cebule, banany, rośliny strączkowe czy owies.
  • Ważne jest zachowanie odpowiedniej przerwy pomiędzy posiłkami w celu odpowiedniego oczyszczania jelit z resztek pokarmowych.

Bibliografia:

[1] Camilla Virili et al. Gut microbiota and Hashimoto’s thyroiditis. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders. 2018;4:293-300.

[2] Gałęcka M. i wsp. Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego Instytut Mikroekologii, Poznań 2018 Via Medica ISSN 1897–3590

[3] Gałęcka M, Basińska A, Bartnicka A. KyberKompaktPro – nowoczesna diagnostyka mikroflory przewodu pokarmowego i jej znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Forum Zakażeń. 2017; 8(2): 111–116, doi: 10.15374/fz2017007.

[4] Grzymisławski M., Linke K.: Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego. W: Żywienie Człowieka Zdrowego i Chorego. Hasik J., Gawęcki J. (red.), PWN, Warszawa, 2005, 187-196.

Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.

Idź do oryginalnego materiału