Już w lipcu Główny Inspektor Sanitarny wydawał ostrzeżenie związane z obecnością toksycznej substancji w części talerzy. Jak w tej chwili informuje, w związku z wątpliwościami dotyczącymi bezpieczeństwa talerzy o tym samym numerze partii, ale innym kodzie kreskowym i różniącym się wzorem na talerzu podjęto decyzję o weryfikacji produktu. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdzono migrację ołowiu z talerza ceramicznego do żywności.
Szczegóły wycofanego produktu
GIS podał w komunikacie szczegóły wycofywanego produktu.
Nazwa produktu: Talerz płaski 19 cm „Ambition Junior”
Numer partii: 281799BB
Kod EAN: 5904134571465
Producent: DAJAR Sp. z o.o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością – czytamy na stronie GIS.
Dlaczego ołów jest szkodliwy?
Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi. Ołów to metal ciężki, który występuje naturalnie m.in. w glebach czy wodach. Może znajdować się również w żywności, także przez to, iż rośliny pobierają go z wody i gleby. Ołów jest dla człowieka toksyczny i w zbyt wysokim stężeniu może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. To m.in. problemy związane z prawidłowym funkcjonowanie układu nerwowego oraz możliwe działanie kancerogenne. Ponadto osłabia kości i ma niekorzystny wpływ na układ rozrodczy człowieka. Ołów jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci i kobiet w ciąży.