Pomidory, szczególnie w sezonie, są smaczne i idealnie sprawdzają się jako sałatka do obiadu — można je łączyć z innymi składkami m.in. warzywami i ziołami, ale dobrze jest pamiętać o jednym elemencie, który podbije smak tych owoców, choćby jeżeli zostaną podane solo jedynie z przyprawami.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory są niskokaloryczne (ok. 19 kcal na 100 g) i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in.: 0,9 g białka, 0,2 g tłuszczu i 1,2 g błonnika. Zawierają także: witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, cynk i miedź. Ponadto pomidory mają niski indeks glikemiczny (15). Zawierają także likopen, który jest silnym antyoksydantem — pomaga on w obniżeniu złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Co więcej, nasiona zawarte w pomidorach pomagają usuwać z organizmu nagromadzone toksyny. Mają również działanie lekko przeczyszczające i moczopędne. Dzięki czemu warto jeść te owoce, włączając je do codziennej diety, szczególnie iż smaczne sałatki można z nich zrobić w kilka minut.
Sprawdź także: Nie dość, iż pyszna to jeszcze ultrazdrowa. Robię dla rodziny przynajmniej raz w tygodniu
Jak poprawić smak pomidrów?
Pomidory można dodawać do rozmaitych dań, mogą również być smaczną przekąską. Jednak można poprawić ich smak, a wystarczy jedynie odrobina cukru. To właśnie dzięki niemu owoce te stają się znacznie smaczniejsze — dodatek ten pobija słodycz pomidorów. Cukier można dodać do sosu śmietanowego lub innego jeżeli używamy go do sałatki. W przypadku dań z oliwą można delikatnie obsypać plastry lub ćwiartki przed dodaniem oliwy i ziół.
Może cię zainteresuje: Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie
Prosta sałatka z pomidorów — przepis
Sałatkę z pomidorów do obiadu przyrządzić w mniej niż 10 minut, Będziesz potrzebować do tego:
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 1 średnią czerwoną cebulę
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 100 g mozzarelli
- spora mielonego pieprzu i cukru
Pomidory umyj, usuń szypułki i pokrój na plastry lub ćwiartki. Włóż do miski i posyp cukrem. Bazylię posiekaj i dodaj do pomidorów. Mozzarellę pokrój (chyba iż używasz mozzarelli mini) i wrzuć do miski. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i dodaj do sałatki.
Zobacz też:
Pij zamiast śniadania, a wzmocnisz odporność. Zdrowy, smaczny i sycący
Rozgrzewa i do tego syci na długo. Z tego przepisu smakuje jak u babci
Zawsze piekę to ciasto na Wszystkich Świętych. Przepis dostałam od cioci z Lublina