Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Świąteczne pierniczki z amoniakiem Źródło: Shutterstock / Irina Meliukh


Są miękkie i delikatnie kruche jednocześnie. Przepisów na bożonarodzeniowe pierniczki jest wiele, ale śmiemy twierdzić, iż to jeden z tych najlepszych. Gotowe pierniczki przypominają sklepowe „Katarzynki”.


Te pierniczki robi się bardzo łatwo, ale ważne są dwie rzeczy: dodatek amoniaku i odłożenie ciasta na kilkanaście godzin do lodówki (można zagnieść ciasto wieczorem i rano piec). Pierniczki smakują bez żadnych dodatków, ale można je polukrować lub oblać czekoladą.


Pierniczki z amoniakiem – jak działa amoniak?


Amoniak to obok sody i proszku do pieczenia jeden ze środków spulchniających do wypieków. Nie jest zbyt popularny, ale nie należy się go bać, bo to dzięki niemu pierniczki mają charakterystyczną, jakby bąbelkowatą konsystencję i jednocześnie są delikatnie kruche. Tego efektu nie da ani sama soda, ani proszek do pieczenia, więc nie należy pomijać tego składnika w przepisie.


Sklepowy amoniak to wodorowęglanu amonu. Pod wpływem temperatury rozkłada się na wodę, amoniak i dwutlenek węgla. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać go z ciastem i odłożyć je na jakiś czas, aby amoniak zaczął reagować. W niektórych przepisach na pierniczki z amoniakiem miesza się go najpierw ze śmietaną lub wodą. jeżeli dodajesz go, jak w naszym przepisie do suchych składników, ważne jest, aby dobrze je wymieszać ze sobą.


Podczas pieczenia może być czuć charakterystyczny zapach amoniaku, jednak w samym wypieku nie jest on już w żaden sposób wyczuwalny. Dosłownie: zrobił swoje i wyparował.


Gdzie kupić amoniak?


Amoniaku należy szukać na półkach z produktami do wypieków ciast, jednak w wielu sklepach jest niedostępny. Najprościej zamówić go przez internet. Jest sprzedawany w podobnych torebkach jak soda oczyszczona. Nadaje się do robienia raczej drobnych wypieków typu pierniki czy tradycyjne ciastka „amoniaczki”.


Jak zrobić miękkie pierniczki z amoniakiem?


Trzymaj się przepisu, a pierniczki na pewno wyjdą. Lepiej w ich przypadku używać foremek o prostych kształtach, ponieważ ciastka podczas pieczenia rosną. Gotowe pierniczki można pokryć lukrem (np. z cukru pudru i soku z cytryny), czekoladą lub udekorować inny sposób. jeżeli zależy ci, aby pierniczki były z wierzchu błyszczące, minutę przed końcem pieczenia posmaruj je żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka.
Idź do oryginalnego materiału