Słodzone sztucznie napoje to większe ryzyko cukrzycy

termedia.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: 123RF


Wieloletnie, obszerne badanie pokazało, iż już jedna puszka słodzonego sztucznie napoju wypijana dziennie może podnosić ryzyko cukrzycy o prawie 40 proc. Wzrost zagrożenia jest nawet większy niż przy konsumpcji napojów z naturalnym cukrem.



Naukowcy z australijskich: Monash University, RMIT University i Cancer Council Victoria, przez 14 lat obserwowali ponad 36 tys. Australijczyków w wieku od 40 do 69 lat, aby sprawdzić wpływ słodzonych napojów na zagrożenie cukrzycą. Wyniki pokazały, iż już wypijanie jednej puszki słodzonego sztucznie napoju dziennie podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 38 proc.

Według tego samego badania, podobne ilości napojów słodzonych cukrem też podnoszą to ryzyko, ale znacznie mniej - o 23 proc.

- Wypijanie jednego lub więcej tych napojów dziennie – niezależnie od tego, czy są słodzone cukrem, czy sztucznymi substytutami – wiązało się z istotnie wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 – ostrzega Hussen Kabthymer, jeden z autorów badania opisanego na łamach magazynu „Diabetes and Metabolism”.

- Sztuczne substancje słodzące są często zalecane osobom z ryzykiem cukrzycy jako zdrowsza alternatywa, ale nasze wyniki sugerują, iż same mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia – podkreśla prof. Barbora de Courten, jedna z autorek publikacji.

Słodzone napoje powiązane z wieloma nowymi przypadkami cukrzycy i chorób sercaWedług nowego badania przeprowadzonego przez naukowców Tufts University w USA napoje słodzone są przyczyną ponad 2,2 miliona nowych przypadków cukrzycy i 1,1 miliona nowych przypadków chorób serca rocznie na całym świecie.
Idź do oryginalnego materiału