Rozpoczyna się sezon na jagody. Warto więc włączyć je do codziennej diety Świetnie smakują w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Dietetycy zwracają uwagę na ich walory zdrowotne.
adekwatności odżywcze jagód
Jagody zaliczane są do tzw. superfoods, owoców, które mają wiele adekwatności odżywczych, dostarczają witamin i mikroelementów. Zawierają między innym:
witaminę A,
witaminę C,
witaminę PP,
witaminy z grupy B,
cynk,
selen,
mangan,
miedź.
Badania dowodzą, iż jagody są bogate w przeciwutleniacze i antyoksydanty, które wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników i toksyn. Dzięki temu zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych i nowotworowych.
Zapobiegają chorobie Alzcheimera
Badanie przeprowadzone w 2020 roku przez naukowców z Tufts Uniwersity wykazało, iż jedzenie jagód spowalnia proces starzenia mózgu. Ci, którzy stosowali dietę bogatą w owoce zawierające antocyjany, rzadziej zapadali na demencję i chorobę Alzcheimera. Dietetycy polecają je więc zwłaszcza osobom, które ukończyły 50 rok życia.
Jagody zmniejszają stan zapalny
Okazuje się, iż jagody zwalczają stany zapalne. Może być to spowodowane wysokim stężeniem przeciwutleniaczy, jakie mają te owoce. Przeciwutleniacze to związki, które zwalczają uszkodzenia zapalne powodowane przez wolne rodniki. Badanie wykazało, iż przyjmowanie 300 miligramów antocyjanów – związków roślinnych o adekwatnościach przeciwutleniających wyekstrahowanych z jagód – przez trzy tygodnie pomogło znacząco zmniejszyć poziom kilku biomarkerów zapalnych. Podobne adekwatności mają również jeżyny, truskawki, maliny i jagody goji, a także żurawina.
Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego
Ponieważ jagody są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie serca. Zawierają antocyjany polifenolowe, fitochemikalia, które zapobiegają krzepnięciu krwi, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co nie tylko poprawia zdrowie serca, ale także zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Kontrolowanie poziomu cholesterolu u osób powyżej 50 roku życia jest szczególnie ważne, bo ryzyko wystąpienia u nich chorób sercowo-naczyniowych wzrasta aż o 40 proc.
Wspierają układ odpornościowy
Zawartość przeciwutleniaczy i witaminy C w jagodach sprawia, iż włączenie ich do diety podnosi odporność organizmu. Dowiedziono, iż zawarte w jagodach antocyjany wspomagają systemy antyoksydacyjne chroniące komórki organizmu przed stresem.