Skończyłeś 50 lat? Koniecznie jedz te owoce!

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Jagody Źródło: Pixabay / StockSnap


Jeśli stosujesz zdrowe diety, zwracasz uwagę na to co jesz, w twoim codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć jagód. Te bogate w przeciwutleniacze owoce mogą być szczególnie korzystne jeżeli przekroczyłeś 50 rok życia. Dietetycy wyjaśniają dlaczego.


Rozpoczyna się sezon na jagody. Warto więc włączyć je do codziennej diety Świetnie smakują w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Dietetycy zwracają uwagę na ich walory zdrowotne.


adekwatności odżywcze jagód


Jagody zaliczane są do tzw. superfoods, owoców, które mają wiele adekwatności odżywczych, dostarczają witamin i mikroelementów. Zawierają między innym:


witaminę A,


witaminę C,


witaminę PP,


witaminy z grupy B,


cynk,


selen,


mangan,


miedź.


Badania dowodzą, iż jagody są bogate w przeciwutleniacze i antyoksydanty, które wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników i toksyn. Dzięki temu zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych i nowotworowych.


Zapobiegają chorobie Alzcheimera


Badanie przeprowadzone w 2020 roku przez naukowców z Tufts Uniwersity wykazało, iż jedzenie jagód spowalnia proces starzenia mózgu. Ci, którzy stosowali dietę bogatą w owoce zawierające antocyjany, rzadziej zapadali na demencję i chorobę Alzcheimera. Dietetycy polecają je więc zwłaszcza osobom, które ukończyły 50 rok życia.


Jagody zmniejszają stan zapalny


Okazuje się, iż jagody zwalczają stany zapalne. Może być to spowodowane wysokim stężeniem przeciwutleniaczy, jakie mają te owoce. Przeciwutleniacze to związki, które zwalczają uszkodzenia zapalne powodowane przez wolne rodniki. Badanie wykazało, iż przyjmowanie 300 miligramów antocyjanów – związków roślinnych o adekwatnościach przeciwutleniających wyekstrahowanych z jagód – przez trzy tygodnie pomogło znacząco zmniejszyć poziom kilku biomarkerów zapalnych. Podobne adekwatności mają również jeżyny, truskawki, maliny i jagody goji, a także żurawina.


Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego


Ponieważ jagody są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie serca. Zawierają antocyjany polifenolowe, fitochemikalia, które zapobiegają krzepnięciu krwi, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co nie tylko poprawia zdrowie serca, ale także zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Kontrolowanie poziomu cholesterolu u osób powyżej 50 roku życia jest szczególnie ważne, bo ryzyko wystąpienia u nich chorób sercowo-naczyniowych wzrasta aż o 40 proc.


Wspierają układ odpornościowy


Zawartość przeciwutleniaczy i witaminy C w jagodach sprawia, iż włączenie ich do diety podnosi odporność organizmu. Dowiedziono, iż zawarte w jagodach antocyjany wspomagają systemy antyoksydacyjne chroniące komórki organizmu przed stresem.
Idź do oryginalnego materiału