Sezon na pomidory gruntowe

biobazar.org.pl 1 miesiąc temu

Mamy szczyt sezonu na lokalne, pełne słońca pomidory. Mamy sezon na najlepszą pomidorówkę, a sałatka z pomidorów i burraty nigdy nie będzie taka pyszna jak w sierpniu. Pomidory eko mogą być z importu lub lokalne – szklarniowe, tunelowe albo z gruntu dojrzewające bez osłon. Najsmaczniejsze i niewątpliwie najbardziej wyczekane to pomidory gruntowe, takie które wzrastały w pełnym słońcu w lipcu i sierpniu i dziś będzie właśnie o nich.

Hubal w Ekologicznym Gospodarstwie Państwa Mrzygłodów

Pomidor to warzywo wrażliwe dlatego wymaga szczególnego traktowania na każdym etapie uprawy.

Albert Mrzygłód mówi, iż najważniejsze jest by uprawa pomidorów co roku znajdowała się w innym miejscu. Na wstępie przygotowuje się podłoże nawożąc je obornikiem pochodzącym z własnego gospodarstwa. Dopiero po trzech latach plantacja może wrócić na to samo miejsce. Płodozmian jest najważniejszy, w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, iż rozwijająca się co roku już po zbiorach pomidorów zaraza, przeniesie się na nowe nasadzenia. Państwo Mrzygłodowie wysiewają pomidory już w marcu, kwiecień to miesiąc na rozsady, pod koniec maja małe sadzonki wkopywane są na polu. W Skaratkach uprawiana jest odmiana karłowata Hubal niewymagająca tyczek ani osłon. Plantacja rozciąga się na powierzchni 0,4 ha.

Tak jak w przypadku innych warzyw ekologicznych stosuje się oprysk z gnojówki z pokrzywy i skrzypu – tutaj są to zabiegi prewencyjne, zabezpieczające uprawę przed zarazą i dostarczające cenne składniki podłożu.

Pomidor Hubal, jak mówią gospodarze nadaje się wybornie i na przetwory, i do bezpośredniej konsumpcji, pełen jest smaku i intensywnie czerwony.

Hubale do dostania co środę i w sobotę na BioBazarze.

Dromader w Ekologicznym Gospodarstwie Bukiet Smaku

Dromader to z kolei gruntowy pomidor uprawiany nieprzerwanie od 36 lat w Rozalinie przez Państwa Jabłońskich. To ukochany pomidor gospodarzy, zupełnie niepozorny, niezbyt kształtny, ani pięknie wybarwiony – na oko zupełnie przeciętny, w smaku natomiast nadzwyczajny!

O tym pomidorze wiersze można by pisać…

Zachwyca równowaga słodyczy i nienachalnej kwasowości w Dromaderze.

Pan Maciej korzysta z pomidorowego urodzaju ile się da i co dnia je swoją ulubioną sałatkę z Dromaderów, pachnotki, awokado i cebuli. Musimy przyznać, iż piękna to tradycja!

Lima w Ekologicznym Gospodarstwie Adama Furgały

Adam Furgała mówi, iż pomidory wymagają przede wszystkim stałego nawodnienia. Uprawiana przez niego Lima to skoncentrowany pomidorowy smak i pachnąca szypułka. Mówi, iż odmiana ta zawiera stosunkowo mało wody, dlatego sosy i soki z tego pomidora wychodzą bardzo intensywne w smaku.

Lima to pomidor do wszystkiego, odmiana ta podobnie jak San Marzano nadaje się znakomicie do suszenia – to długotrwały proces, ale z pysznym finałem. Adam co roku wysadza pomidory w tym samym miejscu na polu, zaraza przychodzi i tak, jak mówi, jest nieuchronna. jeżeli aura sprzyja, nie ma dużych zmian pogodowych, to sezon na pomidory trwa dłużej.

Niektóre odmiany pomidorów uprawia się z zasady tylko w tunelach – na tyczkach, tam mają odpowiednie warunki, tam są osłonięte są od wiatru, a tyczki można dobrze ustabilizować także od góry. Zdarza się rzecz jasna, iż pomidory tyczkowe pozostają nieosłonięte, ale na większą skalę warunki tunelowe są po prostu bardziej sprzyjające.

Idź do oryginalnego materiału