Główny Inspektor Sanitarny poinformował, iż w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w 1 z 5 próbek suplementu diety pn. Błonnik.
– Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.
Ostrzeżenie dotyczy preparatu Błonnik 350 g (Numer partii: 240384, Data minimalnej trwałości: 03.2026) firmy Oleofarm. Producent po otrzymaniu informacji o zidentyfikowaniu zagrożenia podjął decyzję i rozpoczął realizację procedury wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku.
– Producent prowadzi postępowanie wyjaśniające w celu zidentyfikowania pierwotnej przyczyny powstania zagrożenia. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowego produktu z obrotu – informuje GIS.
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. Pałeczki Salmonelli wywołują tzw. salmonellozy. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.
Źródło: ŁW/GIS













