Sałatka z arbuzem, miętą i kozim serem

biobazar.org.pl 1 miesiąc temu

Państwo Mrzygłodowie uprawiają w swoim gospodarstwie dorodne arbuzy, które na BioBazarze dostępne są zwykle przez cały sierpień. W tym roku pojawi się wcześniej, można już wypatrywać Albert Mrzygłód zapewnia, iż lada chwila smakowite kule będą już dojrzałe i dostępne na BioBazarze

Arbuz to kwintesencja świeżości, zestawiony z miętą orzeźwia po mistrzowsku. Ja go tym razem podałam z bujną miętą i rukolą z Rozalina – Bukiet Smaków i kozim serem z Raciborów – Manufaktura Wiejska Racibory – subtelnie grają w nim aromaty czarnuszki i kozieradki. Aby zróżnicować teksturę posypałam całość siekanymi pistacjami.

Składniki:

  • arbuz EKO 1 kg Ekologiczne Gospodarstwo Mrzygłód
  • kozie kulki w oleju EKO Manufaktura Wiejska Racibory 1 słoik
  • mięta EKO Bukiet Smaków pęczek
  • rukola EKO Bukiet Smaków pęczek
  • garść pistacji EKO Olivea

Wykonanie:

  1. Najwięcej zabawy jest z arbuzem, należy go bowiem pozbawić pestek. Gdy będziesz to już mieć za sobą pokrój go w sporą kostkę.
  2. Elementy zielone dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Do dużej miski wyłóż warstwami rukolę, arbuza i listki mięty.
  4. Kozie kulki porozdzieraj w palcach i wyłóż na wierzch sałatki.
  5. Posyp wszystko kruszonymi pistacjami.
  6. Jedz jak najszybciej.
Idź do oryginalnego materiału