Zimowy okres kojarzy nam się z cytrusami. Do wyboru są m.in. pomarańcze, grejpfruty czy mandarynki. Warto jednak sięgać po klementynki, które są łudząco podobne do mandarynek. Owoce te nie tylko są bardzo zdrowe, ale i nie posiadają pestek i w dodatku świetnie smakują.
Klementynki - czym różnią się od mandarynek? Tak je rozpoznasz
Klementynka to owoc, który przez wiele osób jest mylony z mandarynkę. Nic dziwnego, ponieważ mają one bardzo zbliżony wygląd do siebie. Jednak klementynki są hybrydą gorzkich pomarańczy oraz mandarynek. Co ciekawe, miały one powstać całkowicie przypadkowo. Twórcą pierwszej z nich często określa się opata Clementa Rodiera. To właśnie od jego imienia powstała rzekomo nazwa klementynek.
Są jednak inne źródła, według których owoce te mają być znacznie starsze i wywodzić z Japonii albo Chin. Niezależnie od źródła ich powstania, warto wiedzieć, czym różnią się od mandarynek, aby potrafić je odróżnić w sklepie.
Przede wszystkim mają one inny kształt. Mandarynki są lekko spłaszczone, a klementynki są kuliste. Różnią się one także kolorem miąższu, ponieważ w przypadku klementynek jest on bardziej pomarańczowy. W dodatku w odróżnieniu od mandarynek nie posiadają one praktycznie nasion. Co więcej, znacznie łatwiej się je obiera i rozdziela na kawałki.
Natomiast jeżeli chodzi o smak, to klementynkom bliżej do pomarańczy. Owoce te są równocześnie słodkie oraz kwaśne.
Czytaj również: Firanki będą białe, jak nigdy. Wystarczy, iż przed praniem namoczysz je w soku
Dlaczego warto jeść klementynki? To skarbnica cennych składników
Warto także wspomnieć, iż klementynki są dobrym wyborem nie tylko ze względu na ich smak, ale także z uwagi na to, iż są one źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawierają one witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, żelazo oraz cholinę.
Powinniśmy więc po nie sięgać zwłaszcza teraz, gdy panuje sezon na przeziębienia, ponieważ świetnie wesprą naszą odporność. Dodatkowo obecna w klementynkach witamina C jest przeciwutleniaczem, który pozwoli ochronić komórki przed wpływem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegnie przedwczesnemu starzeniu się.
Oprócz tego owoce te zawierają rozpuszczalny w wodzie błonnik. Sprawia to, iż po zjedzeniu ich jesteśmy syci przez dłuższy czas. Dodatkowo wspomaga to pracę układu trawiennego. Co więcej, obecne w klementynkach karotenoidy i flawonoidy wpływają korzystnie na wzrok, a także na wygląd skóry.
Klementynki - kto może je jeść, a kto powinien zachować umiar?
Klementynki to dobry wybór dla wielu osób. Spożywać je mogą choćby małe dzieci, ponieważ owoce te łatwo się obierają, a w dodatku nie posiadają praktycznie nasion, więc są bezpieczne do jedzenia. Sięgać po nie mogą również kobiety w ciąży oraz te karmiące piersią.
Natomiast przeciwwskazaniem do jedzenia klementynek jest alergia na cytrusy. Uważajmy również na nie, jeżeli przyjmujmy leki na serce lub te, które stosuje się w celu obniżenia cholesterolu. Wtedy to warto skonsultować się z lekarzem.
Zobacz też:
Dodajesz do prania ten popularny produkt? Przez niego twoje ubrania szybciej się niszczą
Genialny trik na wyczyszczenie wazonu ze szkła. Osad zniknie na zawsze
Tak usuniesz tłusty osad z szafek kuchennych. Będą lśnić bez czasochłonnego szorowania