Polskie borówki, dzięki unikalnemu kontynentalnemu klimatowi, kwaśnym glebom i wiedzy plantatorów, słyną z wyjątkowej jakości i smaku, podbijając rankingi najzdrowszych superowoców na świecie. Są bogate w antyoksydanty, regulują poziom cukru we krwi, wspierają odporność, serce i poprawiają pamięć. Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, podkreśla ich prozdrowotne adekwatności: „Nie wiem, czy kiedyś zaglądaliście do wnętrza borówki, a kryje się ona w sobie miliony pestek. To dzięki nim borówka rośnie, ale te pestki czochrają nasze jelita od środka. Działają jak prawdziwa miotła-szczotka i kontrolują nasz pasaż jelitowy”. Na Podlasiu znajduje się ta
Ruszył sezon na borówkę. 1 lipca było jej... święto
Polskie borówki, dzięki unikalnemu kontynentalnemu klimatowi, kwaśnym glebom i wiedzy plantatorów, słyną z wyjątkowej jakości i smaku, podbijając rankingi najzdrowszych superowoców na świecie. Są bogate w antyoksydanty, regulują poziom cukru we krwi, wspierają odporność, serce i poprawiają pamięć. Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, podkreśla ich prozdrowotne adekwatności: „Nie wiem, czy kiedyś zaglądaliście do wnętrza borówki, a kryje się ona w sobie miliony pestek. To dzięki nim borówka rośnie, ale te pestki czochrają nasze jelita od środka. Działają jak prawdziwa miotła-szczotka i kontrolują nasz pasaż jelitowy”. Na Podlasiu znajduje się ta