Rozpadające się pierogi? Wiemy, jak temu zaradzić

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pierogi, zdjęcie ilustracyjne. Źródło: Shutterstock / CSMaster


Zanim przystąpisz do przygotowania pierogów na Wigilię, dowiedz się, co zrobić, żeby się nie rozpadły. Podpowiadamy, jak zapobiec czarnemu scenariuszowi.


cePierogi z grzybami należą do popularnych i najbardziej lubianych dań kuchni polskiej. Tradycja nakazuje, żeby przyrządzić je również na wigilijną kolację. Warto więc poznać kilka sztuczek i dowiedzieć się co zrobić, żeby pierogi się udały i nie rozpadły się podczas gotowania. Jak twierdzą specjaliści, przyczyn rozpadania się pierogów może być wiele. Jedną z głównych jest zła technika zlepiania pierogów. Błąd może też tkwić w tym, iż w niewłaściwy sposób je ugotujemy.


Technika zlepiania pierogów


Jednym z wypróbowanych trików jest posmarowanie brzegów ciasta białkiem jajka, które działa jak klej. Tak zlepiony pieróg nie ma szansy się rozpaść – zapewniają kulinarni eksperci. Możesz też spróbować dołożyć ciasta na brzegi pierogów. Może nie będą wyglądać najlepiej, ale jest gwarancja, iż nie rozkleją w wodzie.


Nie wkładaj za dużo farszu do pierogów!


Nakładając farsz do pierogów, trzeba uważać, żeby nie nałożyć go za dużo i nie pobrudzić nim brzegów ciasta. o ile farsz dostanie się w miejsce łączenia, to pieróg rozpadnie się w czasie gotowania zaraz po wrzuceniu go do wrzącej wody.


Nie wkładaj do wrzątku mrożonych pierogów!


Jeśli przygotowaliśmy pierogi wcześniej i zamroziliśmy je, to trzeba je przed gotowaniem rozmrozić – podpowiadają eksperci. jeżeli zamrożone pierogi wrzucimy do wrzątku, to cześć z nich może się rozpaść.


Pierogi gotuj partiami!


Wkładając pierogi do gotującej się wody, trzeba uważać, żeby się ze sobą nie skleiły. Najlepiej więc wziąć do tego celu duży garnek i wrzucać do niego po kilka pierogów.


Wypróbuj sprawdzony przepis na pierogi!
Idź do oryginalnego materiału