cePierogi z grzybami należą do popularnych i najbardziej lubianych dań kuchni polskiej. Tradycja nakazuje, żeby przyrządzić je również na wigilijną kolację. Warto więc poznać kilka sztuczek i dowiedzieć się co zrobić, żeby pierogi się udały i nie rozpadły się podczas gotowania. Jak twierdzą specjaliści, przyczyn rozpadania się pierogów może być wiele. Jedną z głównych jest zła technika zlepiania pierogów. Błąd może też tkwić w tym, iż w niewłaściwy sposób je ugotujemy.
Technika zlepiania pierogów
Jednym z wypróbowanych trików jest posmarowanie brzegów ciasta białkiem jajka, które działa jak klej. Tak zlepiony pieróg nie ma szansy się rozpaść – zapewniają kulinarni eksperci. Możesz też spróbować dołożyć ciasta na brzegi pierogów. Może nie będą wyglądać najlepiej, ale jest gwarancja, iż nie rozkleją w wodzie.
Nie wkładaj za dużo farszu do pierogów!
Nakładając farsz do pierogów, trzeba uważać, żeby nie nałożyć go za dużo i nie pobrudzić nim brzegów ciasta. o ile farsz dostanie się w miejsce łączenia, to pieróg rozpadnie się w czasie gotowania zaraz po wrzuceniu go do wrzącej wody.
Nie wkładaj do wrzątku mrożonych pierogów!
Jeśli przygotowaliśmy pierogi wcześniej i zamroziliśmy je, to trzeba je przed gotowaniem rozmrozić – podpowiadają eksperci. jeżeli zamrożone pierogi wrzucimy do wrzątku, to cześć z nich może się rozpaść.
Pierogi gotuj partiami!
Wkładając pierogi do gotującej się wody, trzeba uważać, żeby się ze sobą nie skleiły. Najlepiej więc wziąć do tego celu duży garnek i wrzucać do niego po kilka pierogów.
Wypróbuj sprawdzony przepis na pierogi!