Te najbardziej znane i popularne to grzańce z wina czy piwa (także bezalkoholowego). Ale pysznego i aromatycznego grzańca można zrobić również na bazie cydru.
Co to jest cydr?
Cydr, nazywane także bardziej swojsko jabłecznikiem, to po prostu przefermentowany sok z jabłek. Ma orzeźwiający, jabłkowy smak i zawiera 1,2–8,5% alkoholu. Zwykle jest kojarzony z lekkim, chłodzącym napojem dobrym na gorące dni, ale cydr to także świetna baza do grzańca.
Jak zrobić grzańca z cydru?
Cydr należy podgrzać do temperatury nie wyższej niż ok. 50 stopni Celsjusza. Do grzanego cydru dobrze pasują wszystkie korzenne przyprawy: cynamon, goździki czy anyż. Wykorzystaj też imbir (rozgrzeje, ale też zadziała zbawiennie na wzmocnienie odporności i pomoże chronić przed infekcjami). Do grzańca dodaj świeże jabłka, ale możesz też gruszki i cytrusy. W naszym przepisie są cytryny, ale nie bój się eksperymentować: do jabłek będą pasować także pomarańcze czy mandarynki. Do szklanek z grzańcem możesz dorzucić płatki migdałów oraz rodzynki.
Jeśli wolisz słodsze napoje, możesz dosłodzić cydr jasnym miodem (sprawdzi się rzepakowy lub wielokwiatowy, może też być lipowy – ale ten nada już grzańcowi z cydru charakterystycznego posmaku). jeżeli nie chcesz, aby napój był lekko mętny, do posłodzenia użyj cukru.
Jak zrobić bezalkoholowego grzańca z cydru?
W sklepach można kupić bezalkoholowy cydr albo musujące soki jabłkowe. jeżeli nie znajdziesz takich produktów, weź dobry sok jabłkowy i wymieszaj w ulubionych proporcjach z gazowaną wodą mineralną.