Jeśli lubisz posiłki bezmięsne, ta propozycja jest dla Ciebie idealnym wyborem. Jego podstawą jest ryż i tofu. Aby nieco urozmaicić danie, dodaliśmy kimchi, które wnosi lekko pikantny smak. Tego typu smaki doskonale uzupełniają ogólny smak potrawy. Ten smaczny posiłek świetnie nadaje się również do lunchboxa.
Będziesz potrzebować:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 180 g marynowanego tofu
- 100 g kimchi (jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz użyć pikantnego kimchi)
- 30 ml sosu sojowego
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- sok z cytryny lub limonki do smaku
- mielony pieprz do smaku
- sól do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc). jeżeli masz mało czasu, po prostu ugotuj go i odstaw do ostygnięcia. Usmaż tofu pokrojone w drobną kostkę na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż będzie chrupiące i odłóż na bok. Na pozostałej oliwie podsmaż drobno posiekaną białą część dymki, a następnie dodaj ugotowany i całkowicie ostudzony ryż. Smaż wszystko razem przez chwilę. W dalszej kolejności dodaj kimchi wraz z sokiem, sos sojowy i sok z limonki lub cytryny do smaku. Zrób wgłębienie na środku ryżu na patelni i przygotuj w nim jajecznicę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z ryżem i dodaj wstępnie ugotowane tofu.

Następnie zdejmij danie z ognia. Podaj smażony ryż z posiekaną zieloną częścią dymki.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 436 kcal |
Białko | 18 g |
Węglowodany | 58 g |
Tłuszcze | 14 g |
Błonnik | 3 g |
Jeśli lubisz potrawy o lekko pikantnych nutach smakowych, z pewnością pokochasz ten przysmak.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.