Przepis fitness: Smażony ryż z kimchi

gymbeam.pl 2 dni temu

Jeśli lubisz posiłki bezmięsne, ta propozycja jest dla Ciebie idealnym wyborem. Jego podstawą jest ryż i tofu. Aby nieco urozmaicić danie, dodaliśmy kimchi, które wnosi lekko pikantny smak. Tego typu smaki doskonale uzupełniają ogólny smak potrawy. Ten smaczny posiłek świetnie nadaje się również do lunchboxa.

Będziesz potrzebować:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 180 g marynowanego tofu
  • 100 g kimchi (jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz użyć pikantnego kimchi)
  • 30 ml sosu sojowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc). jeżeli masz mało czasu, po prostu ugotuj go i odstaw do ostygnięcia. Usmaż tofu pokrojone w drobną kostkę na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż będzie chrupiące i odłóż na bok. Na pozostałej oliwie podsmaż drobno posiekaną białą część dymki, a następnie dodaj ugotowany i całkowicie ostudzony ryż. Smaż wszystko razem przez chwilę. W dalszej kolejności dodaj kimchi wraz z sokiem, sos sojowy i sok z limonki lub cytryny do smaku. Zrób wgłębienie na środku ryżu na patelni i przygotuj w nim jajecznicę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z ryżem i dodaj wstępnie ugotowane tofu.

Następnie zdejmij danie z ognia. Podaj smażony ryż z posiekaną zieloną częścią dymki.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 3 porcje)
Wartość energetyczna436 kcal
Białko18 g
Węglowodany58 g
Tłuszcze14 g
Błonnik3 g

Jeśli lubisz potrawy o lekko pikantnych nutach smakowych, z pewnością pokochasz ten przysmak.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

Ryż
Superfood
Idź do oryginalnego materiału