Ziarenka pełne wapnia i witaminy B. Jedz dla zdrowia kości, serca i mózgu

zdrowie.interia.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Kilka plasterków makowca z orzechami, oblanych lukrem, ułożonych na białym talerzu. Dekoracja z listka mięty i ziarenek granatu. Słodkości posypane cukrem pudrem.


Zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej, nie tylko zachwyca smakiem, ale także dodaje potrawom wyjątkowego, świątecznego charakteru. Najczęściej sięgamy po jego dwa gatunki: dobrze znany mak niebieski, będący podstawą kultowych wypieków takich jak makowce, kutia, makówki czy puszyste drożdżówki, oraz bardziej niszowy, ale niezwykle ceniony biały mak, bez którego nie powstałyby słynne rogale marcińskie. Choć różnią się zastosowaniem, oba kryją w sobie bogactwo cennych składników i adekwatności prozdrowotnych.
Idź do oryginalnego materiału