
Pierogi z mięsem – lubimy!
Lubimy też nadziewać mięsem rozmaitym, najczęstszym wyborem jest mięso rosołowe, jednak przyznać musimy, iż szczególnie pyszne wychodzą pierogi, gdy mięso na farsz jest specjalnie upieczone z dodatkiem przypraw, warzyw i owoców. Takie jest dużo bardziej soczyste i pełne smaku. Dziś do nadzienia upiekliśmy łopatkę z jelenia, trwa bowiem sezon na dziczyznę, więc Dziki Kaczor ma w witrynie duży wybór świeżego mięsa leśnych zwierząt. To są pierogi z górnej półki, a dodatek brusznicy świetnie kontrastuje z intensywnością jelenia. Rzecz do zachwytu!
Składniki:
- 500 g łopatki z jelenia Dziki Kaczor
- cebula EKO Powielin
- 1 jabłko EKO Powielin
- sól i pieprz
- słoiczek borówki brusznicy Fabryka Deli
na ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej EKO Adam Furgała
- szklanka ciepłej wody
- 1 jajo EKO
- łyżka oleju rzepakowego EKO
Krok po kroku:
- Jelenia obsmaż dokładnie ze wszystkich stron, posól, popieprz, włóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką, dodaj pokrojone jabłko i posiekaną cebulę.
- Zapiekaj przez 5-6 godzin w 140 stopniach aż mięso będzie miękkie i da się je poszarpać na drobne kawałeczki.
- Spróbuj i dodaj kilka łyżeczek brusznicy na przełamanie. Tym sposobem farsz masz już gotowy.
- Zagnieć ciasto pierogowe z podanych składników. Daj mu chwilę odpocząć pod przykryciem, a następnie wykrawaj kółeczka. Na każde kółko z ciasta wykładaj porcję mięsa, następnie zlep dokładnie pierogowe brzegi.
- Pierogi gotuj przez 2 min od wypłynięcia. Nie zapomnij posolić wody do gotowania.
- Gorące pierogi podawaj z borówką brusznicą i kwaśną śmietaną.








