Proste przepisy: przekąski z pstrąga

healthyandbeauty.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: przekąski z pstrąga


Sałatka, tatar, a może finger foods z pstrągiem? Oto kilka propozycji na pyszne karnawałowe przekąski, które świetnie sprawdzą się zarówno w trakcie sylwestrowej „domówki”, jak i przyjęcia noworocznego.

Pstrąg uważany jest za rybę o wszechstronnym zastosowaniu i dającą dużo swobody w kuchni. Najczęściej pieczemy lub grillujemy go w całości bądź przygotowujemy w formie filetów, jednak doskonale sprawdza się również w karnawałowych sałatkach, finger foods czy w formie tatara.

Dlaczego przekąski z pstrąga?

Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz śmiało puścić wodze fantazji i przygotować efektowne tartaletki z kruchego ciasta. Wypełnij je śmietankowym serkiem, na wierzch ułóż kawałki wędzonego pstrąga i udekoruj posiekanym koperkiem.

Prostszy i szybszy sposób na sylwestrowe mini kanapki z pstrągiem to użycie jako bazy pumperniklu, razowego chleba lub krakersów, a z myślą o osobach ograniczających pieczywo – na grubiej pokrojonych plastrach świeżego ogórka.

Pstrąg jest wdzięcznym produktem do przyrządzenia różnych rodzajów sałatek, np. makaronowej (w formie kokardek) z wersją ryby wędzonej na gorąco, jajkiem gotowanym na twardo, kukurydzą, kaparami i papryką konserwową.

Bardzo efektownie będzie prezentować się również sałatka Cezar z pstrągiem, podana na liściach sałaty rzymskiej.

Na przyjęciach duże uznanie zyskują zwykle także hummusy, tatar czy pasty, np. pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami lub lekki tatar z surowego pstrąga, który zachwyci niejedno podniebienie – z dodatkiem szalotki, kaparów, koperku, szczypioru, sosu sojowego i soku z cytryny.

2 proste przepisy Agnieszki Jasińskiej na przekąski z pstrąga

Sałatka Cezar z pstrąga

Składniki:

  • 2 filety z pstrąga,
  • 2 jajka,
  • 2 średnie sałaty rzymskie,
  • 1 bułka lub 1/3 bagietki,
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy,
  • 50 g drobno tartego parmezanu.

Sos:

  • 80 g majonezu,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 30 g parmezanu.

Przygotowanie:

Sos: do miski dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sos sojowy i wymieszaj całość. Czosnek obierz, posiekaj drobno i dorzuć do sosu. Ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami i dodaj połowę do sosu.

Włóż jajka do garnka z wodą i gotuj 7 minut, by były na twardo, a następnie obierz je i przetnij oba jajka na 8 części. Rozgrzej patelnię średniej wielkości. Wlej na nią łyżkę oleju do smażenia lub oliwy i na mocno nagrzanym tłuszczu ułóż ostrożnie kawałki filetów. Rybę podsmaż na rumiany kolor po około 5 minut z każdej strony. Usmażone filety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć zbędny tłuszcz.

Patelnię po rybie oczyść kawałkiem ręcznika papierowego. Połowę długiej bagietki (może być już lekko czerstwa) pokrój na kromki, a potem na mniejsze kawałki/kostkę i wyłóż na patelnię. Ustaw średnią moc i praż kawałki bagietki, aż lekko się zarumienią. Po chwili wlej trzy łyżki oliwy. Mieszaj często grzanki, by równomiernie się rumieniły ok. 7 minut.

Liście sałaty oderwij i przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Porwij sałatę na kawałki, wlej do niej część sosu Cezar i wymieszaj całość. Następnie ułóż pokrojone jajka oraz usmażony filet i polej danie drugą częścią sosu. Posyp grzankami i drugą częścią tartego parmezanu.

Pasta z pstrąga z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g fileta z pstrąga,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ łyżeczki chilli,
  • 6 szt. suszonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypioru.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Filety ze pstrąga przypraw solą, pieprzem i chilli i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Ostudzoną rybę rozgnieć widelcem, obierz szalotkę i drobno ją posiekaj, a suszone pomidory i szczypiorek pokrój w drobne paski. Połącz ze sobą: pstrąga, posiekaną szalotkę, suszone pomidory, kapary i szczypior. Majonez połącz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dodaj do pozostałych składników, przypraw pieprzem, wymieszaj – i gotowe. Tak przygotowaną pastę z pstrągiem podawaj z krakersami lub grzankami.

Pstrąg – ryba bogata w witaminy i minerały

Pstrąg to ryba o wyjątkowych adekwatnościach odżywczych. Cechuje ją duża zawartość pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – spośród wszystkich ryb słodkowodnych to właśnie pstrąg dostarcza ich najwięcej. Ponadto to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów, m.in. witamin z grupy B: niacyny (witaminy B3), B6 oraz B12, a także witamin A, D i E. Pstrąg zawiera też duże ilości cennych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, miedź, wapń, potas, cynk, jod, mangan, selen czy fosfor.

Uwaga! O smaku pstrąga w dużej mierze decyduje jego pochodzenie. Ważne jest, by kupować tę rybę ze sprawdzonych źródeł, najlepiej lokalnych hodowli, których jakość potwierdzają certyfikaty (np. certyfikat „Nasz Pstrąg” przyznawany gospodarstwom rybackim, które prowadzą hodowlę w sposób zrównoważony, zgodnie z polskim prawem, restrykcyjnymi normami europejskimi i w pełnym poszanowaniu zasobów środowiska naturalnego). Kupując produkty z certyfikowanej hodowli, mamy pewność, iż ryba jest bezpieczna i wysokiej jakości.

Idź do oryginalnego materiału