Koniecznie musisz spróbować tego smakowitego przysmaku. Bazę stanowi wiele warzyw, ale zawiera też rośliny strączkowe, które wzbogacają danie do perfekcji, a także dostarczają białka i błonnika. Przygotowanie jest proste, a gdy dodasz do barszczu kwaśną śmietanę i koperek, wszyscy przy stole będą zachwyceni.
Będziesz potrzebować:
- 400 g obranych pomidorów w puszce
- 300g marchewki
- 300 g buraków
- 300g ziemniaków
- 300g kapusty
- 200g cebuli
- 150 g ciecierzycy gotowej do spożycia
- 150 g czarnej fasoli gotowej do spożycia
- 80g śmietany
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki ketchupu bez cukru
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 l wody lub bulionu
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 cała laska cynamonu
- sok z cytryny do smaku
- koperek do podania
- sól do smaku
- olej w sprayu
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania warzyw, umyj, wyczyść i obierz wszystkie kawałki. Drobno posiekaj cebule, czosnek i selera. Pokrój marchewkę na około 1 cm kostkę, ziemniaki na około 1,5 cm kostkę, a kapustę na paski o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie weź duży garnek, popsikaj go olejem w sprayu i podgrzej.
Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebuli z czosnkiem i selerem. Po około 3 minutach dodaj pokrojoną marchewkę, dodaj odrobinę soli i podsmaż razem przez około 5 minut. Potem wlej pomidory w puszce i bulion lub wodę do warzyw, dodaj ketchup, przygotowane przyprawy (cynamon, ziele angielskie, liście laurowe) i przypraw jeszcze odrobiną soli oraz łyżką erytrytolu. Zagotuj.
Kiedy wszystko zacznie się gotować, dodaj wszystkie pozostałe warzywa, czyli buraki, ziemniaki i pokrojoną kapustę.
Przykryj pokrywką i niech wszystko gotuje się na małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie dodaj do zupy i wymieszaj odcedzoną fasolę i ciecierzycę, pozostaw ją do podgrzania i dopraw według potrzeb – możesz dodać sól, posłodzić lub dodać odrobinę soku z cytryny. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 346 kcal |
Białko | 14 g |
Węglowodany | 57 g |
Tłuszcze | 4 g |
Błonnik | 13 g |
Jeśli uwielbiasz dania na bazie warzyw, to ta przepyszna zupa z pewnością Cię przekona. Zupy w torebkach naprawdę nie są warte zachodu, kiedy można przyrządzić taki smaczny, szybki obiad samemu.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.