Przepis fitness: Barszcz wegetariański

gymbeam.pl 11 godzin temu

Koniecznie musisz spróbować tego smakowitego przysmaku. Bazę stanowi wiele warzyw, ale zawiera też rośliny strączkowe, które wzbogacają danie do perfekcji, a także dostarczają białka i błonnika. Przygotowanie jest proste, a gdy dodasz do barszczu kwaśną śmietanę i koperek, wszyscy przy stole będą zachwyceni.

Będziesz potrzebować:

  • 400 g obranych pomidorów w puszce
  • 300g marchewki
  • 300 g buraków
  • 300g ziemniaków
  • 300g kapusty
  • 200g cebuli
  • 150 g ciecierzycy gotowej do spożycia
  • 150 g czarnej fasoli gotowej do spożycia
  • 80g śmietany
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki ketchupu bez cukru
  • 2 łodygi selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 l wody lub bulionu
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 cała laska cynamonu
  • sok z cytryny do smaku
  • koperek do podania
  • sól do smaku
  • olej w sprayu

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania warzyw, umyj, wyczyść i obierz wszystkie kawałki. Drobno posiekaj cebule, czosnek i selera. Pokrój marchewkę na około 1 cm kostkę, ziemniaki na około 1,5 cm kostkę, a kapustę na paski o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie weź duży garnek, popsikaj go olejem w sprayu i podgrzej.

Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebuli z czosnkiem i selerem. Po około 3 minutach dodaj pokrojoną marchewkę, dodaj odrobinę soli i podsmaż razem przez około 5 minut. Potem wlej pomidory w puszce i bulion lub wodę do warzyw, dodaj ketchup, przygotowane przyprawy (cynamon, ziele angielskie, liście laurowe) i przypraw jeszcze odrobiną soli oraz łyżką erytrytolu. Zagotuj.

Kiedy wszystko zacznie się gotować, dodaj wszystkie pozostałe warzywa, czyli buraki, ziemniaki i pokrojoną kapustę.

Przykryj pokrywką i niech wszystko gotuje się na małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie dodaj do zupy i wymieszaj odcedzoną fasolę i ciecierzycę, pozostaw ją do podgrzania i dopraw według potrzeb – możesz dodać sól, posłodzić lub dodać odrobinę soku z cytryny. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 porcja (w sumie 4 porcje)

Wartość energetyczna346 kcal
Białko14 g
Węglowodany57 g
Tłuszcze4 g
Błonnik13 g

Jeśli uwielbiasz dania na bazie warzyw, to ta przepyszna zupa z pewnością Cię przekona. Zupy w torebkach naprawdę nie są warte zachodu, kiedy można przyrządzić taki smaczny, szybki obiad samemu.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.

Rośliny strączkowe
Oleje
Idź do oryginalnego materiału