Przepis fitness: Wilgotne ciasto jabłkowe z białkiem

gymbeam.pl 11 godzin temu

Dziś przygotowaliśmy coś dla wszystkich miłośników deserów z owocami. To połączenie miękkiego ciasta proteinowego z jabłkami smakuje po prostu niesamowicie. Ponadto ma zrównoważony stosunek makroskładników, więc świetnie sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również jako przekąska lub śniadanie.

Składniki:

  • 220 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 70 g erytrytolu
  • 50 g ghee
  • 30 g białka waniliowego
  • 4 – 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na warstwę jabłkową będziesz potrzebować:

  • 600 g jabłka
  • 30 g białka waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta. W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, białko, erytrytol i proszek do pieczenia. Dodaj rozpuszczone i ostudzone ghee, jajka i mleko. Następnie wyrób z tego gładkie i nieklejące ciasto rękoma. jeżeli będzie zbyt klejące, posyp je odrobiną mąki. jeżeli będzie się kruszyć, dodaj odrobinę więcej mleka. Włóż ciasto do lodówki na około 15 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie jabłkowe.

Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach wszystkie jabłka. Odstaw je na chwilę, po czym odciśnij cały nadmierny sok. Następnie dodaj białko i cynamon i wymieszaj dokładnie. Weź ciasto z lodówki, podziel na dwie połówki i stopniowo rozwałkuj na prostokąt rozmiaru formy. Nasza miała 25×30 cm.

Wyłóż spód formy papierem do pieczenia, następnie umieść w niej jeden prostokąt z ciasta i dociśnij do brzegów.

Rozprowadź przygotowane jabłka równomiernie na cieście.

Następnie przykryj je drugą połową ciasta i dociśnij wokół brzegów. Kiedy ciasto będzie gotowe, włóż je do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180°C i piecz je na złoto-brązowy kolor przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia, a najlepiej do kolejnego dnia i wtedy podawaj.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 porcja (w sumie 16 porcji)

Wartość energetyczna118 kcal
Białko6 g
Węglowodany13 g
Tłuszcze4 g
Błonnik3 g

Jeśli masz ochotę na słodki deser ze zrównoważoną proporcją makroskładników, to ciasto jabłkowa będzie doskonałym wyborem. Ten deser białkowy na pewno Wam posmakuje.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl

Białko
Mąki
Idź do oryginalnego materiału