Po jakim czasie śledzie stają się oślizgłe? Uważaj, żeby nie zatruć się śledziami

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śledzie Źródło: Pixabay / RLievi


Śledź to jedna z najzdrowszych potraw wigilijnych. Najlepiej smakuje, jeżeli przyrządzimy go sami, marynując lub doprawiając oliwą czy sosem. Ile czasu można przechowywać śledzie i jakie zmiany w wyglądzie ryby powinny wzbudzić czujność?


Śledź zawiera pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B oraz A, E i D3 i bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, głównie tych najbardziej pożądanych, czyli z grupy omega-3. Jest tłustą rybą, co przekłada się na zawartość kalorii – porcja 50 g śledzi w śmietanie ma ok. 90 kcal, a w oliwie – 208 kcal.


Ile czasu można przechowywać surowe śledzie?


Śledzie sprzedawane w plastikowych wiaderkach można przechowywać w lodówce przez ok. 3 miesięcy, bez otwierania. W próżniowych workach – do miesiąca. jeżeli otworzymy opakowanie, ryby razem z solanką należy przełożyć do szklanego, szczelnie zamykanego pojemnika. Nie zepsują się przez 3-4 tygodnie, pod warunkiem iż nie mają za mało płynu. Filety bez solanki można przechowywać tylko 48 godzin. O tym, iż nie nadają się już do spożycia, świadczy pojawiający się na nich śluz i intensywny zapach.


Śledzie w oleju, śledzie w occie


Najdłużej można przechowywać śledzie w oleju. Można je kupić choćby miesiąc przed spożyciem. Dobrze przechowują się tez śledzie w zalewie octowej. Możecie przechowywać je przez ok. 3-4 tygodnie. Z tygodnia na tydzień ryby nabierają mocy smaku.


Dodatki do śledzi


Jeśli do śledzi w oleju dodamy porcję cebuli czy przypraw, to mogą być przechowywane w hermetycznym opakowaniu do tygodnia. Podobnie w przypadku otwartych śledzi w occie. Najkrócej świeżość, smak i odpowiednią teksturę zachowają śledzie w śmietanie – ta potrawa nie powinna stać w lodówce dłużej niż 3 dni.


Matiasy czy śledzie?


Wiele osób zastanawia się, czy kupić śledzie, czy matiasy i jaka jest między nimi różnica. Matiasy są zdrowsze i mają więcej wartości odżywczych od zwykłych śledzi. Jak odróżnić matiasa od śledzia à la matias? Oryginalne matiasy to ryby, które nie są starsze niż rok, natomiast śledź à la matias to dorosły osobnik, zwykle 2-letni. Zdarza się, iż podróbki najczęściej sprzedawane są jako „matias w oleju” lub w zalewie olejowo-octowej, aby nadać mięsu delikatniejszy smak, podczas gdy prawdziwe matiasy można kupić bez oleju i octu – tłumaczą specjaliści.
Idź do oryginalnego materiału