Olej rydzowy nie jest tak popularny jak słonecznikowy czy oliwa, ale zdobywa swoje miejsce na stołach. Jest pozyskiwany z nasion lnicznika siewnego, rośliny z rodziny kapustowatych, która znana jest również jako rydz (stąd niekiedy błędne przekonanie, iż olej robi się z grzybów). Historia wytwarzania tego produktu ma ok. 3000 lat, jednak po II wojnie światowej został wyparty przez przemysłowo uzyskiwany olej rzepakowy i praktycznie zapomniany.
REKLAMA
Zobacz wideo Kaloryczny, ale zdrowy. Olej kokosowy nie tylko w kuchni
Olej rydzowy z lnianki. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
Tradycyjne receptury wróciły do użycia pod koniec XX wieku na fali zainteresowania zdrową i rzemieślniczą żywnością. Najczęściej olej rydzowy jest wytwarzany w drodze tłoczenia na zimno. Tłoczony jest w temperaturze poniżej 38 st. C, aby pozostały w nim wszystkie najcenniejsze substancje bioaktywne oraz witaminy.
W 2006 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych dla województwa wielkopolskiego, a w 2009 jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w Unii Europejskiej. Największą zaletą oleju rydzowego jest fakt, iż ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych niż oliwa, olej słonecznikowy oraz lniany. Na dodatek stanowi cenne źródło witaminy A oraz witamin z grupy B.
Lnicznik siewnyshutterstock/Wirestock Creators
Na co jest dobry olej rydzowy? Wystarczy niewielka ilość
Olej z nasion lnicznika siewnego to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ma mocny aromat, złocisty kolor (może też wpadać w barwę czerwonobrunatną) oraz nietypowy posmak, bo można w nim wyczuć nuty cebuli, orzechów i gorczycy. zwykle używany jest do przyprawiania sałatek, ziemniaków, chleba oraz śledzi. Jest łatwo dostępny i niedrogi. Dietetyczka Patrycja Klimek za pośrednictwem swojej strony internetowej patrycjaklimek.com poinformowała, iż produkt wykazuje silne adekwatności prozdrowotne i warto włączyć go do codziennej diety. Jej zdaniem wystarczy jedna łyżka dziennie, by pokryć zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego olej korzystnie działa na wzrok, wspomaga pracę mózgu, poprawia wygląd skóry, pamięć i koncentrację, reguluje poziom cukru we krwi, przyczynia się do szybszego gojenia się ran oraz obniża poziom "złego" cholesterolu.













