Dlaczego ogórki krokodylki? prawdopodobnie komuś, kto jako pierwszy wymyślił tę nazwę, zielone ogórki z chropowatą skórką skojarzyły się z wylegującymi się w wodzie krokodylami. Gotowe ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Same w sobie są znakomitą przekąską, można je kłaść na kanapki, dodawać do sałatek, koreczków, są też doskonałym dodatkiem do mięs.
Ogórki krokodylki – o czym pamiętać podczas robienia ogórków z chili
Wybierz ładne, świeże ogórki. Ogórki najlepiej przekroić na połówki, ale tak naprawdę masz tu pełną dowolność. Możesz je pokroić w plasterki lub kostkę. W przepisie masz podane różne ilości czosnku i chili. To od nich zależy ostrość ogórków. jeżeli lubisz naprawdę ostre – dodaj trzy łyżeczki chili i nie żałuj czosnku.
Ogórki po zalaniu gorącą zalewą zmienią kolor i nieco zmiękną. To normalne. Ostudzone ogórki przełóż do czystych (wyparzonych) słoików i zalej zalewą tak, aby przykryła całe ogórki. jeżeli lubisz smak ostrej papryczki, dodaj do słoiczków plasterki świeżej papryki. Dodadzą nie tylko smaku, ale i będą ładnie wyglądały.
Jak pasteryzować ogórki krokodylki?
Ogórki smakują doskonale już po 2-3 dniach. jeżeli chcesz je zachować na zimę, koniecznie zapasteryzuj słoiki. Możesz to zrobić na dwa sposoby. W garnku lub w piekarniku. Garnek należy wyściełać ściereczką i ułożyć słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Zalać wodą do wysokości 2/3 słoików i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. W piekarniku – wystarczy wstawić słoiki do piekarnika i ustawić temperaturę na 110 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę, pasteryzuj słoiki przez 10 minut. Możesz zostawić je do ostygnięcia w piekarniku.