Szpinak
Szpinak jest niezwykle bogaty w witaminy A, C, K, a także w kwas foliowy, żelazo i magnez. Jest również niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety. Jego wpływ na zdrowie pozostaje nie do przecenienia: wzmacnia układ odpornościowy (za sprawą wysokiej zawartości witaminy C chroni przed infekcjami), poprawia krążenie (bogactwo azotanów pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcję naczyń krwionośnych) oraz wzmacnia kości (odpowiada za to witamina K). Co ważne, szpinak do codziennej diety można włączyć na wiele różnych sposobów: dodawać do sałatek, jajecznicy czy makaronów, a także przygotowując z tego składnika smoothie.Reklama
Buraki ćwikłowe
Buraki ćwikłowe są przede wszystkim bogate w foliany, które z kolei są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają ponadto potas (pomaga w regulacji ciśnienia krwi), mangan (wspiera zdrowie kości i metabolizm) oraz przeciwutleniacze (przeciwdziałają przewlekłym chorobom). Uważa się, iż spożywanie buraków ćwikłowych prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, korzystnie wpływa na układ immunologiczny, zwiększa odporność na stres, spowalnia procesy starzenia. Zalecany jest m.in. osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Boćwina
Boćwina to niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze warzywo, które jest bardzo korzystne dla zdrowia. Przede wszystkim to jedno z najlepszych źródeł żelaza roślinnego, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie. Ale też kwasu foliowego, co z kolei docenią kobiety w ciąży (m.in. wpływa on na prawidłowy rozwój płodu). Wreszcie to cenne źródło witaminy K (odpowiada ona za krzepnięcie krwi i zdrowie kości) oraz błonnika, który wspomaga układ trawienny.
Kapusta pekińska
Wapń, potas, przeciwutleniacze, kwas foliowy, witaminy C, A i B6 - lista składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, które zawiera kapusta pekińska, jest długa. Zamiast wymieniać wszystkie po kolei, lepszym pomysłem będzie podsumowanie ich adekwatności. To: poprawa funkcjonowania układów odpornościowego, trawiennego, nerwowego i kostnego, utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi, ale też zauważalny zastrzyk energii, za który odpowiadają witaminy B1, B2 i B6. Wreszcie, spożywanie kapusty pekińskiej zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób.
Rukiew wodna - najzdrowsze warzywo na świecie
Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Więcej beta-karotenu niż marchew. Inne wartościowe składniki? Witaminy (w tym witamina E), foliany, żelazo, potas, wapń i izotiocyjaniany. Ale też woda, co przekłada się na dodatkową zaletę, czyli nawadnianie organizmu. O jakim warzywie mowa? To rukiew wodna. To właśnie ona została uznana przez CDC za najzdrowsze warzywo na świecie.
Atutem rukwi wodnej jest bez wątpienia jej niska kaloryczność przy jednoczesnym wysokim poziomie składników odżywczych. Dzięki temu jest ona idealnym dodatkiem do diety osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Włączając rukiew wodną do codziennej diety, możemy cieszyć się jej wyjątkowymi adekwatnościami i poprawić nasze zdrowie. Tym bardziej, iż rukiew wodna po prostu świetnie smakuje.
Ile warzyw i owoców powinniśmy jeść każdego dnia?
Warto wiedzieć, iż nie trzeba bez opamiętania zajadać się warzywami, aby zauważyć ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dość powiedzieć, iż Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywać minimum 400 g warzyw i owoców każdego dnia, przy czym warzywa powinny stanowić większość. Tyle wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, cukrzycy czy otyłości.
Źródła:
https://www.today.com/health/diet-fitness/watercress-benefits-rcna100223.
CZYTAJ TAKŻE: