Na weekend upiecz tartę ze śliwkami. Jest pyszna

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śliwki Źródło: Pixabay / user:matthiasboeckel


Tarta ze śliwkami to zdrowy przepis na deser. Warto go przygotować gdy mamy pod dostatkiem tych niezwykle wartościowych i smacznych owoców. Przyrządzisz go z łatwością. Gwarantujemy, iż ciasto się uda.


Śliwki to jedne z najczęściej uprawianych w Polsce owoców. Jesteśmy ich piątym producentem w Unii Europejskiej i siedemnastym na świecie. Roczne zbiory wynoszą w Polsce około 100 tys. ton, z czego większość trafia na krajowy rynek. Pierwsze śliwki pojawiają się już na początku lata, jednak ich aromat kojarzony jest z jesienią. Wtedy wybór owoców jest olbrzymi. Do ciast doskonale nadają się śliwki węgierki.


Śliwki węgierki


Ta odmiana przywędrowała do nas najprawdopodobniej właśnie z Węgier, ale jej rodowodu należałoby szukać w Azji Mniejszej. Węgierka nadaje się do jedzenia na surowo, do pieczenia, ale też wzbogaca smak zupy lub drugiego dnia. Bardzo dobrze nadaje się do suszenia, a nowe aromaty można z niej wydobyć po jej uwędzeniu.


Śliwki mają szereg adekwatności prozdrowotnych


Śliwki przyśpieszają i ułatwiają proces trawienia. Dzieje się tak za sprawą zawartego w nich błonnika. Nie są bogate w witaminę C, ale zawierają spore ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i niespotykaną w zbyt wielu owocach witaminę E. Śliwki nie są kaloryczne – 100 gramów zawiera kilka ponad 45 kcal.


Wypróbuj przepis na tartę ze śliwek
Idź do oryginalnego materiału