Colostrum, inaczej młodziwo lub siara, to gęsta wydzielina gruczołu mlekowego ssaków będąca ich pierwszym pokarmem po narodzinach. Ma nietypowy skład, różniący się znacząco od dojrzałego, produkowanego przez gruczoły mleczne pokarmu. Ma od niego bowiem choćby 40 razy więcej związków aktywnych. Z tego powodu colostrum jest wykorzystywane jako składnik suplementów. W medycynie sięga się przede wszystkim po siarę wołową (Colostrum bovinum) oraz kozią.
REKLAMA
Zobacz wideo Polacy mają problem z lekomanią? [SONDA]
Co to jest colostrum i na co pomaga? "Naturalna szczepionka"
Colostrum zawiera ponad 250 związków, w tym enzymów, aminokwasów, hormonów, białek, m.in. czynniki wzrostowe i związki aktywne immunologicznie, a więc wspierające układ odpornościowy. Pierwsze mleko dostarcza witaminy (np. A, E, C. kwas foliowy, witaminy z grupy B), aminokwasy (m.in. cysteina, alanina, tryptofan) oraz składniki mineralne, w tym cynk, magnez, potas, wapń, żelazo. Zawiera także immunoglobuliny (w tym IgA), laktoperoksydazę, laktoferynę, lizozym i leukocyty.
Wszystkie te składniki są istotne i cenne dla układu odpornościowego i przewodu pokarmowego, a w szczególności jelit i ich mikrobioty. Jak podkreśla dietetyczka dr Paulina Ihnatowicz, colostrum wspiera je dzięki zawartości oligosacharydów działających jak prebiotyki. Laktoferyna, choć działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo oraz hamuje rozwój patogenów, również wspomaga rozwój mikroflory jelitowej (w tym bakterii kwasu mlekowego). Ma też ogromne znaczenie w metabolizmie żelaza. Z tego powodu nazywane jest czasem "naturalną szczepionką".
Colostrum, nazywane jest inaczej siarąPenguinDaddy/Shutterstock
Kiedy brać colostrum i czy można to robić po jedzeniu? U tych osób się sprawdzi
W aptekach preparaty z colostrum znajdziesz zarówno w tabletkach, jak i w proszku, kroplach lub syropach, przede wszystkim jako suplement. Jak na łamach Doz.pl zaznacza mgr farm. Katarzyna Deptuła, sprawdzą się jako dodatek do diety u dorosłych, ale też niemowląt i dzieci. Często uzupełniane są o priobiotyki i dodatkowe składniki wspierające odporność. Kiedy warto po nie sięgać? Np.:
przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego,
na niedobory żelaza,
jako wsparcie dla układu odpornościowego (siara ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze).
Suplementy można brać na czczo lub na ok. 30 minut przed jedzeniem. Lepiej nie robić tego po posiłku, bo enzymy trawienne mogą gwałtownie rozbić immunoglobuliny.
Ile powinna trwać kuracja colostrum? Sprawdź, jak zalecają producenci
Czas stosowania zależy od celu, ale też informacji wskazanych na opakowaniu i ulotce dołączonej do produktu. Zwykle zaleca się suplementację cykliczną przez ok. 4-8 tygodni, w przypadku nawracających infekcji sezonowych czas ten można przedłużyć do 3 miesięcy, po tym czasie zrobić przerwę. Zawsze kieruj się zaleceniami producenta dotyczącymi dawkowania, długości suplementacji.
Kto nie powinien brać colostrum i jakie są skutki uboczne? Te osoby powinny uważać
Stosowanie colostrum jest przeciwwskazane w przypadku kobiet karmiących piersią, w ciąży oraz osób z nietolerancją na białka mleka krowiego, w tym nietolerancją laktozy (choć suplementy zawierają jej niewielkie ilości, lepiej nie ryzykować). W przypadku dzieci poniżej 3. roku życia zawsze należy skonsultować się z lekarzem. Konsultacji wymaga również stosowanie colostrum przez osoby z chorobami autoimmunologicznymi (np. Hashimoto, chorobą Leśniowskiego-Crohna).
Suplementacja siary rzadko może wywoływać skutki uboczne. W pierwszych dniach i tygodniach mogą jednak pojawić się łagodne dolegliwości żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, bóle brzucha, dyskomfort). Powodem jest adaptacja organizmu. U osób uczulonych obserwowane są skórne reakcje alergiczne (wysypka, swędzenie).













