Mandarynki - niepozorny owoc pełen witamin i zdrowia. Co skrywają w sobie mandarynki?

g.pl 4 dni temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Mandarynki to jeden z najbardziej uwielbianych cytrusów. Wyróżniają się orzeźwiającym smakiem i przyjemną soczystością, dlatego goszczą w naszych domach bardzo często. Kiedyś tylko w okresie bożonarodzeniowym, dziś także na co dzień.
Mandarynki to owoce, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Są nie tylko bardzo smaczne, ale pozytywnie wpływają także na kondycję organizmu, wspierając go zwłaszcza w okresie sezonowych infekcji.


REKLAMA


Zobacz wideo Lubisz pomarańcze? To świetnie! Sprawdź, jak możesz wykorzystać ich skórkę


Mandarynki — wartości odżywcze owocu
Czym wyróżniają się mandarynki? Wartości odżywcze mandarynek często bywają niedoceniane lub po prostu o nich nie myślimy, traktując mandarynkę głównie jako owocową przekąskę. A mandarynki są pełne cennych składników odżywczych, które są niezbędne do zachowania optymalnego funkcjonowania organizmu człowieka. Soczyste mandarynki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. W mandarynkach znajdziemy sporą ilość przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia organizmu, ponieważ chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W mandarynkach znajdziemy także błonnik, odpowiedzialny za uczucie sytości oraz wspomagający procesy trawienne zachodzące w organizmie. W mandarynkach znajduje się także m.in. potas, który wpływa na poprawę pracy serca i reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wapń, który jest niezbędny do budowy kości i zębów oraz magnez, który wywiera bardzo duży wpływ na układ nerwowy człowieka.


Jakie witaminy ma mandarynka?
Jakie witaminy ma mandarynka? Ten mały, niepozorny owoc skrywa w sobie tajemną moc. Po mandarynki warto sięgać przez cały rok, jednak szczególnego znaczenie nabierają w czasie jesienno-zimowych infekcji. W mandarynkach skrywa się spora dawka witaminy C, która wspiera organizm w czasie choroby i wpływa na naszą odporność. Warto wspomnieć także, iż witamina C w bardzo dużym stopniu ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie istotne z punktu widzenia osób, które borykają się z anemią. Co oprócz witaminy C? Jakie inne witaminy ma mandarynka? W mandarynkach znajdziemy także witaminę A, która ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia oczu oraz utrzymania w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych organizmu. W mandarynkach znajdują się także witaminy z grupy B, których rolą jest m.in. ochrona układu nerwowego i wspomaganie procesów przemiany materii.
Mandarynki — adekwatności prozdrowotne owocu
Dlaczego warto jeść mandarynki? adekwatności prozdrowotne owocu są bardzo szerokie. Regularne spożywanie mandarynek może przynieść szereg korzyści dla organizmu. Wśród nich należy wymienić m.in.:


wzmocnienie układu odpornościowego organizmu — z uwagi na dużą zawartość witaminy C mandarynki są zalecane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Warto dodać, iż są wówczas najbardziej soczyste i smakują najlepiej
wspomaganie pracy serca — zawarty w mandarynkach potas wpływa na utrzymanie prawidłowych parametrów ciśnienia tętniczego krwi i pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca
poprawa wyglądu skóry — zawarta w mandarynkach witamina A wywiera korzystny wpływ na kondycję naszej skóry
wspomaganie procesów trawiennych — błonnik, który odnajdziemy w mandarynkach, wpływa na poprawę pracy układu trawiennego i przeciwdziała zaparciom


Mandarynka — w jaki sposób spożywać?
Mandarynka to owoc, który warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Mandarynki mogą być spożywane na bardzo różne sposoby. Można je potraktować po prostu jako słodką, owocową przekąskę, którą można spożyć np. na drugie śniadanie. Mandarynkę można dodać do rozgrzewającej zimowej herbaty i dzięki temu wzmocnić nie tylko doznania smakowe, ale także adekwatności prozdrowotne napoju. Mandarynka sprawdzi się świetnie także jako składnik zdrowej sałatki. Dobrze komponuje się z rukolą, serem pleśniowym i granatem. Mandarynki można wykorzystać także do przygotowania domowych ciast i deserów.


Mandarynki bez pestek — słodka wygoda
Jakie mandarynki wybrać? Najchętniej sięgamy po mandarynki bez pestek. Dlaczego? Są one po prostu wygodne w spożywaniu. Brak pestek sprawia, iż możemy od razu pałaszować cały kawałek mandarynki, bez obawy, iż rozkoszowanie się smakiem owocu zostanie przerwane przez konieczność wyjęcia pestki. Jest to też bardzo istotne, o ile częstujemy mandarynkami małe dzieci. Dzięki temu, iż mandarynki nie mają pestek, możemy pałaszować miąższ od razu w całości. Mandarynki bez pestek coraz częściej pojawiają się w dyskontach i mniejszych sklepach spożywczych. Mają wiele zalet, jednak niekiedy wskazuje się, iż ich smak może być nieco mniej intensywny w porównaniu do pestkowych kuzynów.
Zobacz też: Jak wybrać najlepsze mandarynki ze sklepu? Koniecznie im się przyjrzyj i oceń pod tym kątem
Idź do oryginalnego materiału