Jak twierdzą smakosze sushi, w tej potrawie ważna jest prostota. Dobre sushi powinno być więc pozbawione zbędnych dodatków, które maskują nieodpowiedniej jakości produkty. Na pierwszy plan powinien wybijać się delikatny smak ryby, którego nie powinno się zabijać przyprawami czy nadmierną ilością sosu.
„Dobry szef kuchni poświęca wiele czasu, przygotowując ryby o unikalnym i delikatnym smaku. Używanie zbyt intensywnych przypraw czy sosów zabija smak” – uważa Leslie Daniel, szef kuchni Kuro w Atlantic City w USA.
Unikaj zamawiania smażonych dań!
Eksperci zalecają, żeby unikać smażonych lub gorących dań w restauracjach sushi. jeżeli produkt jest świeży i wysokiej jakości, w pełni możesz się cieszyć jego smakiem, degustując świeżą rybę – wskazują.
Na sushi nie powinno się długo czekać
Zrezygnuj z restauracji, w której na zamówienie musisz długo czekać. Może to oznaczać, iż kucharz korzysta z mrożonych ryb. W dobrej restauracji nie powinno mieć to miejsca.
„Sushi powinno być przede wszystkim świeże, a kiedy czekasz długo na posiłek, istnieje szansa, iż jest on przyrządzany z mrożonej ryby, której jakość znacząco się obniża – wskazuje Leslie Daniel, szef kuchni Kuro w Atlantic City w USA.
Omakse, czyli wybór pozostawiam tobie
Jeśli chcesz zjeść coś wyjątkowego w restauracji sushi, wybór pozostaw szefowi kuchni. „Omakse” to termin używany w japońskich restauracjach oznacza „wybór pozostawiam tobie”. Pozwala szefowi kuchni na zaprezentowanie specjałów i popisanie się swoimi umiejętnościami.
Tanio nie znaczy dobrze
Wybierając restaurację sushi, nie kieruj się najniższą ceną. Dobrej jakości świeże ryby są drogie. Dlatego istnieje obawa, iż w tych najtańszych nie znajdziesz produktu dobrej jakości. Warto też chodzić tam, gdzie zagląda wielu, bo wiadomo, iż towar tam gwałtownie „schodzi”.