Lody mogą chronić nasze zdrowie? Ekspert z Harvardu wysnuł zaskakującą teorię

g.pl 1 dzień temu
Lody są czymś więcej niż tylko słodką przekąską uwielbianą przez najmłodszych? Wyniki badań naukowca z Uniwersytetu Harvarda rzuciły nowe światło na sprawę. Dzięki nim powstało twierdzenie, iż ta niepozorna przekąska może skutkować istotnymi korzyściami dla zdrowia.
Temat zdrowotności lodów został poruszony w 2023 roku przez portal The Atlantic. Dziennikarz David Merritt Johns zwrócił uwagę na badania przeprowadzone w 2018 roku na Uniwersytecie Harvarda przez Andresa Victora Ardissona Korata. Mimo iż zbyt wiele się o nich nie mówiło, otrzymane wnioski są niezwykle interesujące. Ekspert analizował wówczas związek między produktami mlecznymi a chorobami przewlekłymi. Udało mu się stwierdzić, iż spożywanie pół szklanki lodów dziennie może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca u osób cierpiących na cukrzycę. Jego teoria wywołała jednak ogromne zdziwienie wśród naukowców z wydziału żywienia, ponieważ dotychczas lody postrzegano jedynie jako końską dawkę cukru i tłuszczów nasyconych.


REKLAMA


Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce


Lody mogą być zdrowe? Eksperci nie byli w stanie obalić teorii naukowca
Wyniki badań Andresa Victora Ardissona Korata były na tyle zaskakujące, iż próbowano je obalić. Wykonywano dodatkowe testy, jednak wysiłki ekspertów ds. żywienia poszły na marne.
On i jego komisja przeprowadzili wszelkiego rodzaju analizy - poddali to odkrycie wszystkim możliwym testom, by spróbować je obalić. Nie byli jednak w stanie tego zrobić
- twierdzi autor artykułu w The Atlantic. Badanie Korata polegało zaś na tym, iż kontrolowano nawyki żywieniowe uczestników oraz ich stan zdrowia. Na tej podstawie, przy użyciu modeli statystycznych, oszacowano potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z konsumpcją różnych produktów. Uwagę zwrócono między innymi na tłuszcze mleczne i ich wpływ na nasz organizm. Po porównaniu poszczególnych diet okazało się, iż ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych było wyższe w przypadku osób, które spożywały głównie mięso i rafinowane węglowodany. Przy diecie bogatej w produkty mleczne prawdopodobieństwo wystąpienia takich schorzeń malało. Według autora badań takie wnioski mogą być jednak niewygodne dla środowiska naukowego, dlatego w tej chwili naukowiec nie chce wypowiadać się na temat swoich dawnych analiz. Dziennikarz David Merritt Johns odkrył natomiast, iż podobne wyniki uzyskano już wcześniej - około 20 lat temu.


Lody kontra insulinooporność. Eksperci mówili o tym już kilkadziesiąt lat temu
20 lat temu epidemiolog Mark Pereira także doszedł do "kontrowersyjnych wniosków". Badania, w których wzięło udział kilka tysięcy młodych ludzi, wykazały, iż produkty mleczne, w tym desery na bazie nabiału, są w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia insulinooporności u osób zmagających się z nadwagą. Naukowcom nie udało się jednak uzyskać jednoznacznej "odpowiedzi, dlaczego tak jest". W związku z tym, iż lody kojarzone są ze złymi nawykami żywieniowymi i dostarczaniem do organizmu zbyt dużej dawki cukru, eksperci ds. żywienia woleli skupiać się zdrowotności wynikającej ze spożywania standardowych produktów, takich jak jogurt naturalny czy mleko.
Sprawdź również: 28 lat temu zaginął w górach. Topniejący lodowiec ujawnił prawdę. Odkrył "nienaruszone ciało"


Według dziennikarza portalu The Atlantic teoria dotycząca pozytywnego wpływu lodów na organizm może być prawdziwa ze względu na:


niski indeks glikemiczny,
korzyści wynikające z obecności w nabiale nienaruszonej błony komórkowej tłuszczu mlecznego.


Warto jednak pamiętać, iż na obecnym rynku można kupić różnego rodzaju lody pochodzące od niezliczonej liczby producentów. To oznacza, iż tego typu produkty mogą znacząco się od siebie różnić składem - zawierać alternatywne mleka roślinne, syrop glukozowy lub glukozowo fruktozowy, barwniki czy tłuszcze utwardzone. Wówczas wciąż są przekąskami, których lepiej unikać.
Źródła: theatlantic.com, national-geographic.pl


Dziękujemy my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału