Mimo, iż na rynku pojawiło się już sporo preparatów zawierających laktoferynę, znaczna część społeczeństwa, a choćby personelu medycznego wciąż nie jest świadoma korzyści, jakie mogą wynikać z jej regularnej suplementacji.
Czym jest laktoferyna?
Laktoferyna jest glikoproteiną – białkiem z rodziny transferyn. Występuje naturalnie w wydzielinach ssaków, szczególnie w mleku oraz w siarze (Colostrum), jako produkt błony śluzowej nabłonka. Jej obecność potwierdzono również we łzach, ślinie, błonie śluzowej żołądka, śledzionie, węzłach chłonnych, skórze, a choćby białych krwinkach.
Jakie korzyści dla zdrowia może przynieść suplementacja laktoferyny?
Laktoferyna wykazuje przede wszystkim bardzo korzystny wpływ na funkcje układu immunologicznego. Wyraźnie podnosi odporność organizmu, zapewniając skuteczną ochronę przed wirusami, ale też grzybami i niektórymi bakteriami. W ten sposób skutecznie chroni organizm przed infekcjami. Pojawiają się choćby doniesienia, iż może ona chronić ludzkie komórki przed COVID-19. Poza tym, działa jako silny antyoksydant oraz modulator układu odpornościowego. Wielokierunkowe działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz immunomodulujące, wzmacnia naturalną odporność organizmu, co może być szczególnie korzystne w okresie infekcyjnym.
Laktoferyna przyczynia się do utrzymania prawidłowej flory jelitowej, co również przekłada się na poprawę odporności organizmu i zwiększenie jej działania przeciwdrobnoustrojowego, ale również korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Odpowiednia flora bakteryjna zapewnia ochronę układu pokarmowego przed patogenami, syntezę witamin, czy też wpływa na procesy wchłaniania substancji odżywczych.
Laktoferyna wydaje się mieć obiecujące działanie przeciwalergiczne. Stosowanie laktoferyny zmniejsza reakcje alergiczne skóry, atopowe zapalenie rogówki i spojówki oraz zapalenie opłucnej wywołane albuminą jaja kurzego. Ten aspekt wymaga jednak potwierdzenia w kolejnych badaniach, aczkolwiek te dotychczas przeprowadzone wydają się być obiecujące.
Regularna suplementacja laktoferyny może również wspierać walkę z otyłością, insulinoopornością oraz cukrzycą. Przyczynia się ona do poprawy wskaźnika masy ciała (BMI), stosunku talia–biodra (WHR) oraz stężenia glukozy na czczo. Wykazano, iż laktoferyna zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę oraz ogranicza gromadzenie się tłuszczu trzewnego i hamuje apetyt. Korzystny wpływ laktoferyny na metabolizm lipidów oraz stężenie cholesterolu całkowitego i LDL, może być również wykorzystany w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
Nie można również zapomnieć o wpływie laktoferyny na stan skóry. Tutaj kluczową rolę również odgrywa odpowiednio zaopiekowania jelitowa flora bakteryjna, która pomaga utrzymać ją w dobrej kondycji oraz uwalniać od niedoskonałości. Istotny jest również wpływ laktoferyny na ograniczenie stanów zapalnych w skórze, co może być korzystne w walce z trądzikiem, czy też nadmiernie przetłuszczającą się cerą.
Stres oksydacyjny, generowany przez wolne rodniki, może być skutecznie eliminowany, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu laktoferyny. W związku z tym, może mieć ona realny wpływ na procesy związane ze starzeniem się organizmu, gdyż przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami. W ten sposób pomaga utrzymać młody i zdrowy wygląd skóry.
Laktoferyna – dawkowanie
Laktoferynę można spotkać w postaci kapsułek, kropli lub proszku do sporządzania zawiesiny doustnej w saszetkach. Na rynku dostępne są najczęściej preparaty zawierające od 100 mg do 300 mg laktoferyny, przy czym zalecana suplementacja, w zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji wynosi od 100 mg do 400 mg.
Autor: mgr farm. Dominika Poborca
Piśmiennictwo:
Kaplan M, Baktıroğlu M, Kalkan AE, Canbolat AA, Lombardo M, Raposo A, de Brito Alves JL, Witkowska AM, Karav S. Lactoferrin: A Promising Therapeutic Molecule against Human Papillomavirus. Nutrients. 2024 Sep 12;16(18):3073. doi: 10.3390/nu16183073. PMID: 39339673; PMCID: PMC11435110.
Jańczuk A, Brodziak A, Czernecki T, Król J. Lactoferrin-The Health-Promoting Properties and Contemporary Application with Genetic Aspects. Foods. 2022 Dec 23;12(1):70. doi: 10.3390/foods12010070. PMID: 36613286; PMCID: PMC9818722.
Kowalczyk P, Kaczyńska K, Kleczkowska P, Bukowska-Ośko I, Kramkowski K, Sulejczak D. The Lactoferrin Phenomenon-A Miracle Molecule. Molecules. 2022 May 4;27(9):2941. doi: 10.3390/molecules27092941. PMID: 35566292; PMCID: PMC9104648.
Cutone A, Musci G, Bonaccorsi di Patti MC. Lactoferrin, the Moonlighting Protein of Innate Immunity. Int J Mol Sci. 2023 Nov 2;24(21):15888. doi: 10.3390/ijms242115888. PMID: 37958871; PMCID: PMC10650585













