Kulki orzechowe mogą być hitem na świątecznym stole. Jak je zrobić?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasteczka orzechowe Źródło: Shutterstock


Kulki orzechowe to proste do wykonania i przepyszne ciasteczka, które można śmiało przygotować na Boże Narodzenie. Wypróbuj nasz przepis na kulki orzechowe.


Czym są kulki orzechowe?
Co zawierają kulki orzechowe?
Przepis: Kulki orzechowe


Kulki orzechowe to nic innego jak ciasteczka z orzechami włoskimi. Są pyszne, chrupiące i mogą zaskoczyć swoim znakomitym smakiem. Warto sięgnąć po ten przepis w zimę, gdy orzechów nie brakuje. Kulki orzechowe przygotowane z dodatkiem esencji migdałowej czy waniliowej można śmiało przygotować na Boże Narodzenie. Ten prosty przysmak pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli.


Czym są kulki orzechowe?


Kulki orzechowe to ciasteczka, które zwykle formuje się w okrągłe kształty przy pomocy dłoni – nie potrzeba tu żadnych foremek i skomplikowanych czynności. Składają się z kilku składników i można je dość łatwo przygotować, dlatego jest to świetny pomysł na to, by tuż przed przybyciem gości na gwałtownie zrobić taki smakołyk. W przygotowanie kulek orzechowych warto też zaangażować najmłodszych domowników – formowanie kulek z ciasta zawsze jest świetną zabawą.


Co zawierają kulki orzechowe?


Kulki orzechowe przygotowuje się z wykorzystaniem mąki i masła. To kruche ciasteczka, dzięki czemu zrobimy je bardzo gwałtownie (podobnie jak inne wypieki na bazie kruchego ciasta). Można także wzbogacić przepis esencjami, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Wtedy ciasteczka nabiorą korzennego lub waniliowego smaku. Możesz też dodać do nich odrobinę przyprawy piernikowej albo skórki otartej z cytrusów.


Gotowe kulki orzechowe można jeść ot tak, ale można je też posypać cukrem pudrem, albo udekorować lukrem albo polewami czekoladowymi. Domowe wypieki można też zapakować w słoiczek, ozdobić świątecznie i podarować bliskiej osobie.
Idź do oryginalnego materiału